Šta nikako ne bi trebalo da radite pre trčanja

Foto: Moof / Cultura RF / Profimedia

Možda ste čuli od trenera i nastavnika fizičkog vaspitanja da bi trebalo da se pre svakog treninga dobro istežete, kako biste smanjili rizik od povređivanja i poboljšali svoje performanse tokom obavljanja željene fizičke aktivnosti.

Naučna istraživanja objavljena tokom poslednjih nekoliko decenija, međutim, otkrila su da tzv. statičko istezanje (zadržavanje u položaju istegnutosti u periodu od 15 do 30 sekundi) uopšte nije od pomoći, štaviše stručnjaci smatraju da ovakvo istezanje može da poveća rizik od povređivanja, piše City magazine.

„Ako vam je cilj da poboljšate svoje performanse, trebalo bi da preskočite statičko istezanje“, tvrdi Nik Krus, psihološki ekspert za vežbanje sa Univerziteta u Ajovi. Umesto toga on predlaže da se zagrejete na neki drugi način, a statičko istezanje ostavite za kasnije.

Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Zanimljivo je da nikada nisu postojali dokazi da istezanje pomaže trkačima da ostvare bolje rezultate. U pitanju je bila samo teorija, koja je pretpostavljala da statičkim istezanjem smanjujemo rizik od upala mišića, povrede Ahilove tetive i hroničnog bola pete. Jedna studija iz 1990. je čak otkrila da trkači koriste svoju energiju znatno efikasnije tokom trke, kada se pre nje ne istežu.

Pročitajte još:

Imajući sve napisano u vidu, ne bismo želeli da steknete utisak da je statičko istezanje potpuno beskorisno.

Vežbe ovog tipa su, naime, veoma korisne za vaše kardiovaskularno zdravlje, a mnoge od njih se preporučuju osobama koje imaju probleme sa kičmom. Naš savet je jedino da ih preskočite pre trčanja, jer u najboljem slučaju nemaju nikakvog efekta, a u najgorem, mogu da naprave štetu.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram