Da li je dovoljno vežbati jednom nedeljno

teretana; vežbanje; fitnes
Foto: EPA-EFE/Manuel Bruque

Svi imamo dane kad nas baš mrzi da odemo na trening, pa mora da ste se nekada zapitali: da li je vežbati jednom nedeljno dovoljno?

Fizička aktivnost je važna za sve funkcije organizma, od zdravlja srca do snage zglobova. Jedan trening nedeljno – odnosno četiri treninga mesečno – možda zvuči kao nedovoljno kada je u pitanju održavanje tela u formi.

Šta kažu lekari?

Ne postoji idealan broj vežbi koje bi neko trebalo da odradi, ali je najčešće mišljenje lekara da su tri do četiri treninga nedeljno optimalna za održavanje kondicije.

Britanski zdravstveni stručnjaci navode da bi ljudi starosti između 19 i 64 godina trebalo da ciljaju na „150 minuta aktivnosti umerenog intenziteta nedeljno ili 75 minuta aktivnosti visokog intenziteta nedeljno“, piše Stylist.

Prema nedavnoj studiji koju je objavio časopis Economics & Human Biology, pokazalo se da vežbanje jednom nedeljno dovodi do poboljšanja kognitivnih funkcija kod odraslih starijih od 54 godine.

Teretana
Teretana ujutru ili uveče; Foto: Profimedia.rs

Ali, kako takav tempo vežbanja utiče na ljude mlađe od tog uzrasta, koji uglavnom imaju tendenciju da budu aktivniji zbog razlika u načinu života?

Pročitajte još:

„Zapravo ćete biti zdraviji ako se obavežete da ćete vežbati samo jednom nedeljno, svake nedelje, nego ako probate neki neodrživ režim vežbanja. Za većinu nas svakodnevno vežbanje jednostavno nije realno. Ako ste i vi takvog mišljenja, vežbanje jednom nedeljno je bolje od svakodnevnog vežbanja i odustajanja jer ne možete da održavate takvu rutinu“, kaže lični trener Ebi Votkins za Stylist.

Važna napomena

Međutim, za nekoga ko je navikao da često trenira, vežbanje jednom nedeljno dovešće do brzog smanjenja nivoa kondicije i verovatno će izgubiti definiciju mišića.

„Vežbanje jednom nedeljno je dovoljno za poboljšanje kardiovaskularne kondicije i za poboljšanje fizičke snage“, kaže Ebi.

Ukoliko vežbate jednom nedeljno, najbolje je da odaberete intervalni trening ili plivanje.

***

Bonus video:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram