Crna kafa ubrzava metabolizam – ako je pijete na pravi način

Foto: Shutterstock

Iako se kafa najčešće koristi za podizanje nivoa energije, zbog nutrijenata koje sadrži može vam pomoći u gubitku težine - istovremeno može poboljšati probavu, funkciju mišića te zdravlje srca.

Ljudi na globalnom nivou konzumiraju više od 160 miliona vreća kafe godišnje, a iako je napitak najpopularniji za podizanje nivoa energije, može pomoći i u ostvarivanju vaših ciljeva vezanih za telesnu težinu.

„Kafa, kada se konzumira umereno i bez previše dodanih zaslađivača, može unaprediti gubitak težine i biti korisna za vaše celokupno zdravlje“, kazala je Ešlo Šo, registrirana dijetetičarka, za Insider, prenosi Klix.

Kafa sadrži nutrijente kao što su niacin, kalijum, magnezijum i antioksidanse – koji mogu poboljšati probavu, podržati funkciju mišića i dovesti do boljeg zdravlja srca. Sadrži i kofein, koji pospešuje metabolizam, poboljšava energiju i može podstaknuti gubitak težine.

Foto: Shutterstock

Crna kafa je popularan način za postizanje kalorijskog deficita, zbog svog niskokaloričnog sastava. Smatra se idealnim napitkom za mršanje jer sadrži manje od 5 kalorija po šoljici.

Međutim, niskokalorična je samo ako je pijete bez dodataka. Može brzo postati bogata kalorijama, šećerom i mastima kada joj se dodaju različita mleka i šećeri.

Istovremeno, kofein ubrzava metabolizam – proces u kojem telo razlaže hranljive materije i koristi kalorije iz hrane tokom dana. Kofein, stimulans koji se nalazi u kafi, jedna je od retkih supstanci koje mogu povećati vaš bazalni metabolizam (BMR), također poznat kao brzina kojom sagorevate kalorije dok se odmarate.

Mala studija iz 2018. pokazala je da su učesnici koji su pili različite doze kafe tokom dva meseca imali veće metabolite, produkt metabolizma. Brži metabolizam će vam omogućiti da sagorite više kalorija u mirovanju ili tokom fizičke aktivnosti, što može pomoći u gubitku težine.

Foto: shutterstock By Merla

Kofein pored svih prednosti može smanjiti osećaj gladi. Na apetit utiču različiti faktori, uključujući vrstu hrane koju jedete, nivoe fizičke aktivnosti i hormona. Iako nema dovoljno istraživanja da se utvrdi uzročno-posledična veza za smanjenje apetita kofeinom, studije su pokazale da on može smanjiti nivoe grelina, hormona zbog kojeg se osećate gladni.

Ukupno, kafa je napitak koji povećava energiju i ima brojne zdravstvene prednosti. Malo kalorija i sadržaj kofeina u napitku može pomoći pri mršanju, međutim, važno je voditi računa o tome šta i koliko pijete.

***

Bonus video: Pazite da ne preterate – Trovanje alkoholom

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram