Četiri trika da svakog dana pojedete više zelenog povrća

ručak; salata; povrće
Foto: TheImageDirect.com / The Image Direct / Profimedia

Više ne mislimo da je brokoli najužasnije jelo na svetu, ali nije uvek lako da redovno jedemo povrće u količini dovoljnoj da čini dobro našem zdravlju. Međutim, postoje trikovi koji vam mogu pomoći da to ostvarite.

Prema studiji Univerziteta Edit Kovan u Pertu, već jedna šoljica povrća bogatog nitratima dnevno – a to je zeleno lisnato povrće – značajno snižava rizik za razvoj srčanih bolesti, piše Gloria.

Studija je tokom čak 23 godine pratila 50.000 osoba. Oni koji su jeli najviše povrća s nitratima imali su oko 2,5 mmHg niži gornji (sistolički krvni pritisak) kao i između 12 i 26 posto niži rizik od razvoja srčane bolesti. Za takav učinak dovoljno je pojesti samo jednu šolju sirovog ili pola šolje kuvanog povrća dnevno.

Pročitajte još:

„Pojesti pola šolje do šolju povrća ne bi trebalo da bude problem, pogotovo kad na umu imate sve vitamine, minerale i antioksidante iz zelenog lisnatog povrća koji održavaju zdravlje srca“, kaže nutricionistkinja iz Ejmi Gorin.

U tu svrhu najviše preporučuje spanać, kelj i rukolu, zbog njihovih specifičnih dobrobiti. Kako najlakše uključiti zeleno povrće u ishranu?

Dinstano povrće kao prilog

„Obožavam da dinstam zeleno lisnato povrće u povrćnoj supi s malo soli. Tako je lakše pojesti veću količinu povrća, a i ukus mu je odličan“, kaže Gorin.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Osnova za salate

Napraviti ukusnu bogatu salatu sigurno je najlakši način za konzumaciju povrća. Gorin predlaže mediteransku salatu koju lako možete prilagoditi svom ukusu.

Njeni omiljeni sastojci su rukola – gorkasta je, ali zato prebogata vitaminima A i C – crveni luk, beli luk, cvekla i suve šljive. Osim što su ukusne, one su i odličan izvor vlakana (tri grama po šolji), a u njihove dobrobiti ubrajaju se i koristi za zdravlje kostiju. Možete dodati celovite žitarice, poput kinoe ili ječma, a onda salatu začiniti sirćetom, peršunom, nanom i biberom. Ulje je, naravno, maslinovo.

Na zdravoj pizzi

Pizza može biti vrlo poželjan obrok, sve zavisi od elemena koje na nju stavite, a ovoj će malo ko odoljeti. Pizza sa sirom posuta listovima rukole odličan je način za dobijanje potrebne količine zdravih sastojaka iz zelenog povrća.

Foto: Shutterstock

Sastojak smutija

Nutricionistkinja Gorin voli da zeleno lisnato povrće bude osnova njenog smutija, jer blender ne uništiva korisne sastojke iz povrća. Prvo stavite voće po izboru, vodite se prema ukusu, ali preporuka je uvek sezonsko. Što se tiče zdravlja srca, izbor pada na bobičasto voće. Potom ide zeleno povrće – posebno su prikladni spanać, blitva, kelj ili brokoli, a od crvenog povrća cvekla. Dodatni izvor vlakana mogu biti chia ili lanene semenke.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram