Petominutni trening koji transformiše telo za mesec dana

Plank
Plank; Foto: Trevor Adeline / Caia Image / Profimedia

"Plank" (ili "daska") je vežba koja može da zameni mnoge druge jer aktivira gotovo sve mišiće, a petominutni trening u čijoj je osnovi navodno je efektniji nego intenzivan kardio i oblikovaće vaše telo za samo mesec dana.

„Plank“ je vrsta izdržaja u položaju za sklek pri kojem su mišići dubinski napregnuti. Često se preporučuje za skidanje kilograma i oblikovanje figure – skida naslage oko struka, učvršćuje mišiće trupa, a istovremeno rade i zadnjica, noge, ruke i ramena.

Pročitajte još:

I naravno da jedna takva vežba ne može biti laka, ali ima dodatne pluseve na to što ne zahteva puno vremena, prostora ni dodatne rekvizite, tako da je gotovo idealna za situaciju u kojoj smo se našli, to jest vežbanje kod kuće.

Petominutni trening koji „čini čuda“ zapravo je niz nekoliko varijacija „daske“ koje se izvode po 30 sekundi ili minut, i to:

„daska“ s ispruženim rukama (minut)

„daska“ na laktovima (30 sekundi)

„daska“ s podignutom nogom (30 sekundi po nozi)

bočna „daska“ (30 sekundi na jednu, pa 30 sekundi na drugu stranu)

ponovo „daska“ s ispruženim rukama (30 sekundi)

ponovo „daska“ na laktovima (minut)

Kako se pravilno rade ove vežbe pogledajte u videu koji je objavljen na BrightSide kanalu, a koji vas vodi kroz ceo taj kratak i efikasan trening.

Trening treba raditi svaki dan, najbolje ujutro. Rezultati bi trebalo da budu očigledni već za desetak dana, a za mesec dana, kažu stručnjaci, mogli biste da dovedete figuru do savršenstva.