Probajte da napravite sami, uopšte nije teško
Natalija Todorović, na Instagramu poznatija kao Mama za pet, redovno deli razne korisne savete o domaćinstvu i kuvanju. U svemu se izdvaja njen recept za zdrav hleb koji ne goji.
„Pitala sam jednog pekara od kojih sve sastojaka pravi kupovni hleb. Kazao mi je – Natalija, nekada smo stavljali samo brašno, so, kvasac i vodu. A danas se sve poprilično zakomplikovalo. Idu tu biljna ulja, emulgatori, enzimi, pšenični gluten, ma da ti ne nabrajam. A sve kako bi hleb što duže ostao lepši i ukusniji“; kaže Natalija i dodaje da, iako i sama može da pročita sastav na kupovnom hlebu, ipak je drugačije kad to čuje iz prve ruke.
I zato, kad god ima priliku, ona hleb pravi sama.
„Tad ne budem naduta, ne gojim se od testa i mogu da ga jedem koliko god hoću.“
Njena verzija zdravog hleba pravi se bez belog brašna, kvasca i praška za pecivo. Dugo će vas držati sitim, a uživaćete u njegovom jednostavnom ukusu i mirisu, kaže Natalija.
Sastojci:
1 šolja integralnog pirinčanog brašna
1 šolja integralnog pšeničnog brašna
1 kašika ovsenih pahuljica
so
malo maslinovog ulja
malo kisele vode
Priprema:
Sve sastojke stavite u jednu posudu i pomešajte kašikom. Testo ne bi trebalo da bude vodenasto, ali ni previše tvrdo. Možete da ga pravite u obliku mafina i da pospete susamom. Pecite u prethodno zagriejanoj rerni na 190 stepeni oko 35 minuta.
Biće spolja predivno hrskav, a unutra mekan.
„Ko god ga je do sada probao, tražio mi je recept, a skoro uvek me pitaju da li sam sigurna da u testo ne treba staviti barem malo kvasca ili praška za pecivo. Ne, ne treba. Lepota je u jednostavnosti“, poručuje Natalija.
BONUS VIDEO: Koje su to greške koje pravimo dok držimo dijetu
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: