Američka mrvičasta pita s jagodama se topi u ustima, a pravi se samo za 20 minuta

Foto: Shutterstock

Domaća kora za pitu, slatke, sočne jagode i hrskave slatke mrvice na vrhu – zvuči prilično dobro, zar ne? Ova ukusna američka pita s jagodama koja umesto gornje kore ima mrvičasti, slatki sloj (crumble pie) savršen je desert za tople dane.

Za mrvičastu pitu s jagodama možete koristiti i kupovnu koru, ali i sami ćete je jednostavno napraviti prema ovom receptu. Za koju god opciju da se odlučite, ne preskačite korak u kojem se peče samo kora, to jest kora s „tegom“ – on je presudan da kora bude prhka, a ne natopljena i gnjecava od nadeva.

I nadev od jagoda i crumble sa zobenim pahuljicama gotovi su začas, a najteži deo posla je čekanje – u nekoliko navrata, ali ono će vam se isplatiti. Pita se peče sat vremena, hladi dva, ali posla oko pripreme imate samo dvadeset minuta. Količinu namirnica iz recepta samo udvostručite ili utrostručite ako ćete odjednom peći više pita ili jednu „poštenu“.

Sastojci za mrvičastu pitu s jagodama:

Za koru

150 g brašna

1/4 kašičice soli

115 g putera

60 ml hladne vode

Za nadev

500 g jagoda

100 g šećera

2 kašičice soka od limuna

3 kašike kukuruznog skroba

Za mrvice

70 g smeđeg šećera

40 g brašna

75 g zobenih pahuljica

prstohvat soli

60 g putera, otopljenog

Priprema mrvičaste pite s jagodama:

Foto: Shutterstock

U srednjoj posudi pomešajte brašno i so. Ohlađeni puter isecite na kockice i umešajte u smesu brašna i soli mikserom, s nastavcima za testo, ili rukama. Kada puter postane veličine graška, stavite testo u frižider na kratko da se opet stegne. Izvadite testo iz frižidera i pošpricajte ga hladnom vodom pa mesite dok se ne izgube sve grudvice. Oblikujte kuglu pa je spljoštite, zamotajte u plastičnu foliju i stavite u frižider na dva sata.

Zagrejte rernu na 175 stepeni.

Razvaljajte testo za pitu u krug malo veći od kalupa za pitu od 23 centimetra i utisnite ga u kalup. Uredite ivice viljuškom ili ih zarolajte. Prekrijte testo komadom papira za pečenje i napunite pasuljem ili nečim drugim što koristite kao teg. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni 20 minuta.

Jagodama uklonite peteljke pa ih prepolovite ili isecite na četvrtine. U srednjoj posudi pomešajte jagode sa šećerom, limunovim sokom i kukuruznim skrobom.

U srednjoj posudi pomešajte smeđi šećer, brašno, zobene pahuljice i so. Dodajte istopljeni puter i mešajte dok se ne stvore krupne mrvice.

Napunite pečeno testo za pitu nadevom od jagoda, ravnomerno pospite mrvicama i pecite oko 1 sat. Ako se kora peče prebrzo, prekrijte pitu aluminijskom folijom.

Izvadite iz rerne i pustite da se ohladi nekoliko sati pre služenja i sečenja, piše Pun kufer.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram