Orahovača – recept star 90 godina

orahovača
Orahovača recept Foto: Mykola Lunov / Panthermedia / Profimedia

Orahovača je liker star vekovima. U svakom kraju Balkana su je pravili. Negde su kombinolali samo zelene orahe i alkohol, negde su dodavali i med. Treba vam malo sastojaka, ali dosta vremena, jer orahovača je spremna tek posle 40 dana,

Lekoviti liker od oraha, popularna orahovača, u narodnoj medicini vekovima se koristi za bolesti želuca i štitne žlezde.

Ovaj prirodni recept idealan je za jačanje imuniteta, a pomaže i kod anemije.

Mlad orah, dok je još zelen, bogat je vitaminom C i jodom i blagotvoran za štitnu žlezdu.

Ako želite da napravite ukusnu i zdravu orahovaču, na sajtu City Magazine prenose savršen recept star 90 godina.

Sastojci:

18 mladih zelenih oraha

1 kg šećera (ili još bolje meda)

2 litra domaće rakije

2 limuna

1 pomorandža

2 karanfilića

2 do 4 listića pelina

1 štapić cimeta

1 mahuna vanile

5 zrna kafe

1 vanilin šećer

1 litar belog vina

Priprema:

Orahe operite, isecite ih napola ili čak na četiri dela.

Limun i pomorandžu operite, isecite na tanke komade i dodajte u lonac

U veliki lonac ili plastičnu posudu stavite red oraha, pa ih posipajte polovinom šećera.

Dodajte limun, pomorandžu, karanfilić, pelin, cimet, vanilu i zrnca kafe, potom ostatak oraha i šećera.

Na kraju sve prelijte rakijom i dobro promešajte i poklopite.

Posudu držite na suncu 40 dana, ali svaki dan je malo promešajte kako bi se sastojci što bolje povezali.

Nakon 40 dana mešavinu procedite kroz gazu, dodajte litar vina i vanilin šećer.

Dobijeni liker prelijte u staklene flaše i držite ih na tamnom i hladnom mestu.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram