Sok od zove 40 cvetova: Recept naših baka koji se pio kao eliksir zdravlja i mladosti

Sok od zove Foto:Shutterstock

Sok od zove mnogima je i danas asocijacija na detinjstvo. Naše bake spremale su ga od davnina, a zbog lekovitih svojstava ove biljke verovalo se da ima čudesnu moć. Poseban starinski recept je sok od zove koji se pravi od 40 cvetova.

Zova je jedna od najstarijih biljaka na našem kontinentu. Ima je u šumama i proplancima, a mnogi danas nisu ni svesni koliko je lekovita. Nekad se smatrala svetim drvetom i koristila se kao lek za dugovečnost, a posebno zdravstveno svojstvo koje joj se pripisuje je moć prečišćavanja krvi.

Zova – lekovita svojstva

Savremena istraživanja su potvrdila da ova drevna biljka ima protivupalno, baktericidno, dijaforetsko i diuretičko dejstvo. Zova sadrži karotenoide, flavonoide, organske pigmente, rutin, glikozid i tanin. Izuzetno je bogata vitaminima A, B i C, brojnim mineralima, kao i selenom.

Flavonoidi su najodgovorniji za to što se zova smatra lekovitom biljkom. To su moćni antioksidansi koji čuvaju naše telo od oštećenja. Upravo ovi su zaduženi za lečenje degenerativnih bolesti, piše portal Beobašta.

Sok od zove pomaže našem telu da se reši viška toksina iz organizma, čisti kožu, jača zglobove, a pospešuje i izbacivanje kamena iz urinarnog sistema. Stari su je još koristili i za lečenje bolesti disajnih puteva, ali i za spuštanje povišene temperature. Poznata je po tome što jača imunitet i pobošljašava celokupno zdravlje organizma, a o svim lekotivim svojstvima zove možete se detaljnije podsetiti na našem portalu.

Sok od zove 40 cvetova – sastojci

40 cvetova zove

5 litara vode

4 kesice limuntusa

3 kilograma šećera

4 limuna

Sok od zove 40 cvetova – priprema

Sok od zove Foto:Shutterstock

Sveže ubrane cvetove zove dobro operite pod mlazom vode, stavite ih u veliki lonac i dodajte limuntus. Blago rukama protrljajte cvetove jer će tako lakše otpustiti svoje hranljive sastojke.

Nalijte vodom, stavite kolutove limuna, poklopite i ostavite da odstoji 24 sata.

Posle 24 sata gazom procedite sok, u njega dodajte šećer i promešajte, pa sve zajedno ostavite da odstoji dok se šećer ne istopi. Potrebno je povremeno sve promešati da bi se šećer brže istopio.

Pripremite flaše koje ste prethodno sterilisali u rerni. Naspite sok u flaše i stavite u frižider ili na neko drugo hladno mesto. Sirup možete da razblažite običnom ili kiselom hladnom vodom. Ukoliko ne konzumirate šećer, zamenite ga stevijom.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram