Mamazjanija sa našim čuvenim psihijatrom koji leči decu zavisnu od telefona i ekrana: Ovo je greška broj 1 koju prave roditelji

To što se dete staro dve godine dobro snalazi na internetu - nije dobro.

U najranijem detinjstvu, pre nego što deca počnu da govore, u rukama im je telefon, a u sve većem broju slučajeva, ti mališani u kasnijem adolescentskom dobu, upadaju u vrtlog virtuelnog sveta, odnosno bolesti zavisnosti od interneta, priča u novoj Mamazjaniji doktor Ivica Mladenović, psihijatar, psihoterapeut i subspecijalista za bolesti zavisnosti.

Ivica Mladenović Foto: FIlip Krainčanić/Nova.rs

Mamazjaniju ćete premijerno gledati svake subote u 20 sati na portalu Zadovoljna.rs, a ova, kao i sve prethodne epizode Mamazjanije na ostalim platformama biće dostupne već u nedelju narednog dana, u 8 ujutro, i to na YouTube kanalu Nova RS i podcast platformama Soundcloud, Castbox, Podcast.rs, Spotify i Stitcher, kada se u pretrazi upiše Nova.rs.

Prvi simptomi javljaju se rano, ali ih roditelji primete kasno. Najčešće se, prema rečima doktora Mladenovića, na sve načine trude da sami „izleče“ dete, ali su to uglavnom pogrešne metode, pa kad iscrpe sve druge načine, dolaze kod stručnjaka. Glavni problem je zajedničko vreme roditelja i dece, koje sve češće izostaje.

Ivica Mladenović Foto: FIlip Krainčanić/Nova.rs

„Umesto da provode sa detetom više vremena, da igraju društvene igre, da zajedno crtaju, čitaju, da u kuću i posle napornog dana uđu nasmejani, koliko god da im je teško, roditelji deci zabranjuju telefone i igrice, a istovremeno se ne odvajaju od svojih aparata. Model je važan, ne razgovor“, objašnjava doktor Mladenović.

Deca koja su ogrezla u zavisnost bilo koje vrste, pa i one virtuelne, zapravo beže od svojih porodica, koje se ne bave njima. Roditeljima je lakše da su deca u sobi po ceo dan sa telefonom, a simptome zavisnosti primete onog trenutka kad pokušaju da im taj telefon oduzmu, priča psihijatar.

Ivica Mladenović Foto: FIlip Krainčanić/Nova.rs

Na lečenju od zavisnosti od interneta i igrica, roditelji su veći problem od dece.

„Svi roditelji vole svoju decu i normalno je da žele da im pomognu onda kad primete da su stvari izmakle kontroli. Međutim, to vreme je uvek problematično. Dok su deca na telefonima, roditelji su na poslu, pa potom na svojim telefonima i nema se vremena za dete. Kad im kažemo da lečenje zahteva da uzmu bolovanje dva meseca, posvete se detetu, koje neće ići normalno u školu, ni tada mnogi ‚nemaju vremena‘“, priča dr Mladenović.

Ivica Mladenović Foto: FIlip Krainčanić/Nova.rs

Kako da znamo da nam je dete zavisnik od igrica i interneta?

Koji su prvi simptomi zavisnosti od interneta, virtuelnog sveta? Koji su prvi znaci za uzbunu?

Kada je vreme da roditelji potraže stručnu pomoć za svoje dete, ali i celu porodicu?

Zašto dete postaje zavisnik?

Koja je najčešća greška koju roditelji prave?

Kako deca, a kako roditelji, reaguju na terapiju?

Ivica Mladenović Foto: FIlip Krainčanić/Nova.rs

Koji su primeri pozitivne prakse u svetu? Kako su pojedine zemlje sistemski smanjile bolesti zavisnosti kod dece?

Na koji način škole treba da se uključe u rešavanje ovog problema?

Ivica Mladenović Foto: FIlip Krainčanić/Nova.rs

U razgovoru sa poznatim psihijatrom, dotakli smo se i sistemskog rešavanja problema bolesti zavisnosti, koje su sve učestalije kod adolescenata, kao i uzimanje različitih vrsta narkotika, koji su u našoj zemlji finansijski dostupni najmlađima. Ipak, doktor naglašava da je zavisnost od interneta, igrica, društvenih mreža trenutno najproblematičnija, a da je po intenzitetu i simptomima, u istom nivou kao najopasija droga – heroin.

Ceo video pogledajte na početku ovog teksta