Kako su reagovali lekari u Nemačkoj kad su videli snimak porođaja iz Srbije: Pogledajte u novoj Mamazjaniji

Dušica Kovačević Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

U porođajnoj sali, majka je ta, koja ima sva prava ovog sveta. Ipak, situacija se u Srbiji drastično razlikuje od praksi u razvijenim zemljama.

Tužni smo, besni, ljuti, razočarani dešavanjima, koja su, nažalost, obeležila proteklu nedelju, a žrtve su najosetljiviji članovi našeg društva, mame i bebe. Brojne nepravilnosti u srpskim porodilištima dovode do posledica po fizičko i mentalno zdravlje žena, pre svega, a često i do fatalnih ishoda. Međutim, žene treba da znaju da imaju prava da pitaju, da se informišu i da donose odluke, čak i u času kada se porađaju, o čemu govore gošće nove Mamazjanije, Marina Mijatović, advokatica i Dušica Kovačević, VMS babica i vlasnica “Bebi patrole”, a njihove korisne savete ćete premijerno slušati sutra od 20 sati na portalu Zadovoljna.rs.

Da nije sramota pitati, da žene treba da se informišu o svim specifikacijama koje ih mogu sačekati u danu kada se porađaju, ali i tokom boravka u porodilištu, da ako se desi da dožive nasije od strane bilo kog zdravstvenog radnika, bilo da je verbalno ili čak fizičko, treba da reaguju, da ukažu na greške, objašnjavaju do detalja naše gošće. One ističu da je ženama dozvoljeno da pate, da se uznemire, da potraže stručnu pomoć, kada prođu torturu u porođajnom danu, ali da treba i da prijave nasilje, neprijatnost, ustanovu, da se bore za sebe i svoju bebu, da viču, da ustanu protiv nepravde, o čemu ćete slušati u novoj Mamazjaniji, a ova kao i sve prethodne epizode Mamazjanije, biće na ostalim platformama dostupne već u nedelju narednog dana, u 8 ujutro i to na YouTube kanalu NOVA RS i podcast platformama Soundcloud, Castbox, Podcast.rs, Spotify i Stitcher, kada se u pretrazi upiše Nova.rs.

Marina iz domena zdravstvenog prava i Dušica, koja svakodnevno radi sa trudnicama, pričaju, kroz brojne značajne primere i dugogodišnje iskustvo u radu sa ženama, koji su to prvi koraci za promenu zdravstvenog sistema, posebno u oblasti procedura vođenja porođaja i porodilišta, i kako da naše društvo prevenira neprijatnosti, pre svega nasilje, u porodilištima, u momentima kada na svet mame donose njihove bebe.