Božanstvena pileća supa: Bogat recept koji se u mojoj porodici nasleđuje generacijama

Pileća supa Foto: Shutterstock

Pileću supu svako sprema na svoj način, ali je osnova recepta manje-više ista. Međutim, postoje i neki neočekivani dodaci koje možete da stavite u taj magični lonac, a zbog kojih će ukus biti mnogo bogatiji i upravo je ovo tajna koju sam nasledila od svoje mame, a ona od svoje.

Šargarepa, celer, paškanat, peršun, crni luk i meso – ovo je ukratko spisak osnovnih sastojaka za pileću supu kojima se na kraju dodaju rezanci i to je to, nema greške. Ipak, zašto ne eksperimentisati sa povrćkama iz bašte koje ovom jelu mogu da pojačaju i ukus i hranljivost? Upravo to je bila ideja žena u mojoj porodici koje su mi prenele recept bez kojeg ne mogu da zamislim nedeljni ručak.

Tajna je u raznovrsnim svežim namirnicama koje nabavljamo ili iz svoje bašte ili sa proverenih domaćih tezgi na lokalnim pijacama, a rezultat je jednostavno božanstven.

Pileća supa – sastojci:

Pileća supa Foto: Shutterstock

pileća leđa

2 veće šargarepe

1 koren paškanata

1 koren peršuna

1 manji koren celera ili 1/2 većeg celera

2 stabljike celera

1 veći krompir ili 2 mala

1 mesnata crvena paprika

1 mesnata zelena paprika

1 tvrđi paradajz

srednja glavica crnog luka

kašika soli

10 zrna crnog bibera

šaka domaćih rezanaca

pola veze lista peršuna

Pileća supa – priprema:

Pileća supa Foto: Shutterstock

Očistiti krompir, šargarepu, paškanat, koren peršuna i celera, stabljike celera i crni luk. Papriku i paradajz dobro oprati i ostaviti cele.

U duboki lonac staviti pileće meso od leđa sa koskom, dodati svo povrće u komadu, osim luka. Dodati do i biber i naliti toplom vodom.

Crni luk preseći na pola i na plotni šporeta zapeći zasečenu stranu tako da zamiriše, pa ga ubaciti u lonac. Poklopiti i staviti da se kuva dok meso i povrće ne omekšaju.

Iz skuvane supe pažljivo izvaditi paradajz i papriku tako da ostanu celi, a zatim ostatak procediti.

Skuvano meso odvojiti od koske i iseći na komadiće, kao i šargarepu. Meso i šargarepu vratiti u supu i staviti ponovo da provri.

U kipuću supu dodati izdašnu šaku rezanaca. Kuvati još par minuta i skloniti sa vatre. Na kraju po ukusu možete da dodate i pola vezice iseckanog peršuna.

Skuvano povrće možete poslužiti sa strane uz domaći ren.

Prijatno!

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram