Alergija na vežbanje je realna stvar

Vežbanje
Foto: BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

Teško je tvrditi da je vežbanje loše za vaše zdravlje kada postoji toliko dokaza koji pokazuju suprotno, međutim alergija na vežbanje zaista postoji.

Retko stanje, nazvano anafilaksija izazvana vežbanjem (EIA), događa se kada neko reaguje na alergen u vezi sa vežbanjem, prenosi N1.

Prvi put je opisano 1979. godine u izveštaju o slučaju objavljenom u „Journal of Allergy and Clinical Immunology“, a smatra se da pogađa oko 50 na svakih 100.000 ljudi.

Pročitajte još:

„Anafilaksija izazvana vežbanjem je retka pojava koja se javlja kada se ljudi suoče sa ozbiljnom, opasnom alergijskom reakcijom koja može da uključi ​​otežano disanje, osip i šok“, rekao je dr Purvi Parikh, alergolog i imunolog u „NYU Langone Health“, za Health.

Uobičajeni simptomi uključuju tipične simptome alergijske reakcije, poput svraba kože, oticanja područja ispod kože, crvenila, otežanog disanja, gastrointestinalnih simptoma, kao što su mučnina i dijareja, glavobolje i gubitka svesti objašnjava dr Džin Čoi.

On dodaje da je smrt izazvana ovim stanjem veoma retka, ali da bi ga i dalje trebalo smatrati stanjem potencijalno opasnim po život.

*

Bonus video:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram