Aktivnost koja najbolje oblikuje i zateže zadnjicu

Foto:shutterstock

Za snagu i top izgled.

Trčanje je odlična vežba za zadnjicu, a ova aktivnost gradi mišiće i sagoreva masnoće. Ipak, izgradnja mišića zadnjice trčanjem ne ide tako glatko kao vežbanje s tegovima u teretani. Dok trčite na daljinu i sprint aktivna su mišićna vlakna koja različito utiču na mišiće gluteusa.

Trčanje se u osnovi fokusira na dve vrste mišićnih vlakana: sporo trzajuća i ona se aktiviraju tokom izdržljivog trčanja poput maratona i mišićna vlakna koja se brzo aktiviraju tokom naglih naleta energije poput sprinta.

Kako možeš sprintuješ za veću zadnjicu? Isprobaj ovaj početnički sprint trening nekoliko puta nedeljno kako bi aktivirala mišiće tipa II i pomogla rastu zadnjeg dela.

Zagrej se. Započni s hodanjem ili čak laganim trčanjem. Zatim sprint. Tvoj prvi sprint trebao bi biti umerenim tempom, pucaj na 50 do 60 posto maksimalnog napora. Sprint oko 30 sekundi. Zatim odmor.

Sada je vreme da usporiš brzinu ili samo hodaš 60 do 120 sekundi. Ponovno sprint. Sada sprintaj 30 sekundi uz maksimalni napor od 70 posto. Oporavi se ponovo. Ponovo uspori ili hodaj još 60 do 120 sekundi.

Opet sprint. Sprint 30 sekundi, ali ovaj put uz maksimalni napor od 80 posto. Oporavi se ponovo. Uspori ili hodaj 60 do 120 sekundi. Drži se ove rutine 20 minuta sa svojim sprintom uz maksimalni napor od 80 posto.

Foto: Shutterstock

Kad kažemo da trčanje tonira mišiće zadnjice, to uključuje tri glutealna mišića: gluteus maximus, gluteus medius i gluteus minimus, to je najjači i najveći mišić u našem telu!

A okolni mišići nogu takođe rade kako bi te pokrenuli napred dok trčiš, što rezultira zatezanjem – tokom trčanja takođe uključeni su trbušni mišići i ruke. To je zato što se ruke kreću kako bi pomogle u koordinaciji i ravnoteži dok trčiš.

Energija potrebna za pokretanje dolazi iz kalorija putem masti, ugljenih hidrata i proteina koje jedeš u toku dana. Osim toga, proizlazi iz svih masnoća koje je telo prikupilo. Prema nekim procenama treba izgubiti oko 3.000 kalorija da bi se izgubio kilogram masti. Realno je toliko izgubiti nedeljno ako trošiš 500 kalorija više dnevno kroz sedam dana. Ali ova stopa može varirati zavisno od metabolizma neke osobe, prenosi Miss zdrava.

Ne zaboravite da na televiziji Nova pratite emisiju „Najveći gubitnik“ u kojoj možete saznati više o mršavljenju i vežbanju, prateći živote ekstremno gojaznih osoba i njihovu borbu za gubitak suvišnih kilograma i okretanje zdravim navikama. Ove nedelje je i prva osoba napustila takmičenje, a kako je sve teklo pogledajte ovde.

Najzanimljivije detalje emisije pratite na zvaničnim profilima „Najvećeg gubitnika“ na Instagramu, Facebooku i YouTube-u.

***
BONUS VIDEO: Najveći gubitnik na Nova S

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram