3 novogodišnje poslastice Slatke domaćice – bez pečenja

Foto: Slatka domaćica

Da ti krene voda na usta.

Julia Radojević stoji iza brenda i Instagram naloga Slatka domaćica na kom deli recepte za poslastice koje ulepšavaju svakodnevnicu, posebne prilike i trenutke, ali su tu i da iznenade, oraspolože i čine mali znak pažnje. Julia je za naš portal pripremila tri fenomenlna novogodišnja recepta za slatkiše bez pečenja. Uživajte.

​Čizkejk sa belom čokoladom i šumskim voćem

Foto: Slatka domaćica

Korica:

– 250g mlevenog keksa

– 50g mlevenog pečenog lešnika

– 2 kašike prah šećera

– 100g istopljenog putera

– 150ml soka od pomorandže

Fil:

– 250g maskarpone sira

– 200g krem sira

– 200g bele čokolade

– 1 kašika arome vanile

– 250ml slatke pavlake

– 2 kesice kremfixa, po želji

Preliv:

– 200g šumskog voća

– 2 kašike šećera

– 1 vanilin šećer

– 1 kašika limunovog soka

– 1 kašika gustina

– 2 kašike vode

Priprema:

1. Za koricu pomešati keks, lešnike i prah šećer, umešati puter, na kraju sok. Dobijenu smesu rasporediti u kalupu prečnika 22 ili 24cm i odložiti u frižider.

2. Za fil istopiti belu čokoladu, zatim mikserom umutiti maskarpone, krem sir i vanilu. U to dodati istopljenu belu čokoladu i umutiti.

3. Slatku pavalaku umutiti zasebno sa kremfixom.

4. Fil rasporediti preko korice i ponovo odložiti u frižider.

5. Za preliv pomešati gustin sa vodom. U šerpici zagrejati šumsko voće, šećer, vanilin šećer i limunov sok. Kada provri, po želji ispasirati voće i dodati rastvoreni gustin. Vratiti na ringlu i kuvati još minut dok se ne zgusne.

6. Ostaviti par minuta da se prohladi, zatim rasporediti preko fila i odložiti u frižider najmanje 3h, idealno preko noći.

Pesak torta

Foto: Slatka domaćica

Za filove:

– 1 l mleka

– 130g šećera

– 4 pudinga od vanile

– 200g putera sobne temperature

– 120g prah šećera

– 150g mlevene plazme

– 120g kokosa

– 170g mlevenih oraha

Za ganaš:

– 50g mlečne čokolade

– 50g crne čokolade

– 100ml slatke pavlake

Postupak:

1. Od 1l mleka odvojiti 250ml. U tih 250ml razmutiti pudinge a ostatak mleka staviti da se kuva sa šećerom. Kada mleko provri, dodati puding smesu, mešati i kuvati dok ne provri još jednom. Zatim smesu prekriti streč folijom i ostaviti da se potpuno ohladi.

2. Nakon toga penasto umutiti puter i prah šećer i dodati ih u ohlađenu puding smesu. Sve zajedno dobro umutiti i podeliti fil na 3 dela.

3. U jedan fil dodati mlevenu plazmu, u drugi kokos, u treći orahe. Sada u kalupu prečnika 22cm rasprediti filove, prvo plazma, pa kokos, pa na kraju orah fil. Odložiti u frižider na najmanje 2h

4. Nakon toga napraviti ganaš, staviti sve sastojke u šerpicu, grejati i mešati na srednjoj temperaturi dok se ne istopi i sjedini. Na kraju se ganaš polako prelije preko fila i torta se vrati na hlađenje dok se ganaš ne stegne.

Zimska Švarcvald torta bez pečenja

Foto: Slatka domaćica

Korica:

– 250g spekulas keksa

– 50g mlevenih pečenih lešnika

– 2 velike kašike nutele

– 100g omekšalog putera

Sloj od višnje:

– 300g zamrznutih višanja

– 3 kašike šećera

– 1 vanilin šećer

– 1 kašika soka od limuna

– 2 kašike gustina

– 3 kašike vode

Fil:

– 250g maskarpone sira

– 250g krem sira

– 150g prah šećera

– Kašičica arome vanile

– 250ml slatke pavlake

– 2 kesice kremfixa

Ganaš:

– 50g crne čokolade

– 50g mlečne čokolade

– 80ml slatke pavlake

1. Za koricu staviti sve sastojke u seckalicu i samleti. Dobijenu smesu rasporediti u kalupu prečnika 24cm i odložiti u frižider.

2. Za sloj od višnje skuvati višnje sa šećerom, vanilin šećerom i limunovim sokom. Gustin pomešati sa vodom i dodati u provrele višnje, mešati konstantno i kuvati dok se ne zgusne. Prohladiti par minuta, zatim rasporediti po korici i opet odložiti u frižider.

3. Za fil kratko umutiti maskarpone, krem sir, prah šećer i vanilu. Slatku pavlaku umutiti sa kremfixom, polako spojiti sve u jedan fil i pažljivo rasporediti preko višanja. Ponovo odložiti u frižider.

4. Na kraju istopiti slatku pavlaku i čokoladu na srednjoj temperaturi, mešati dok se ne istopi. Sada treba polako da se prelije preko fila i da se vrati u frižider na najmanje 3h. Idealno preko noći. Ukrasiti po želji.