Da ti krene voda na usta.
Julia Radojević stoji iza brenda i Instagram naloga Slatka domaćica na kom deli recepte za poslastice koje ulepšavaju svakodnevnicu, posebne prilike i trenutke, ali su tu i da iznenade, oraspolože i čine mali znak pažnje. Julia je za naš portal pripremila tri fenomenlna novogodišnja recepta za slatkiše bez pečenja. Uživajte.
Čizkejk sa belom čokoladom i šumskim voćem
Korica:
– 250g mlevenog keksa
– 50g mlevenog pečenog lešnika
– 2 kašike prah šećera
– 100g istopljenog putera
– 150ml soka od pomorandže
Fil:
– 250g maskarpone sira
– 200g krem sira
– 200g bele čokolade
– 1 kašika arome vanile
– 250ml slatke pavlake
– 2 kesice kremfixa, po želji
Preliv:
– 200g šumskog voća
– 2 kašike šećera
– 1 vanilin šećer
– 1 kašika limunovog soka
– 1 kašika gustina
– 2 kašike vode
Priprema:
1. Za koricu pomešati keks, lešnike i prah šećer, umešati puter, na kraju sok. Dobijenu smesu rasporediti u kalupu prečnika 22 ili 24cm i odložiti u frižider.
2. Za fil istopiti belu čokoladu, zatim mikserom umutiti maskarpone, krem sir i vanilu. U to dodati istopljenu belu čokoladu i umutiti.
3. Slatku pavalaku umutiti zasebno sa kremfixom.
4. Fil rasporediti preko korice i ponovo odložiti u frižider.
5. Za preliv pomešati gustin sa vodom. U šerpici zagrejati šumsko voće, šećer, vanilin šećer i limunov sok. Kada provri, po želji ispasirati voće i dodati rastvoreni gustin. Vratiti na ringlu i kuvati još minut dok se ne zgusne.
6. Ostaviti par minuta da se prohladi, zatim rasporediti preko fila i odložiti u frižider najmanje 3h, idealno preko noći.
Pesak torta
Za filove:
– 1 l mleka
– 130g šećera
– 4 pudinga od vanile
– 200g putera sobne temperature
– 120g prah šećera
– 150g mlevene plazme
– 120g kokosa
– 170g mlevenih oraha
Za ganaš:
– 50g mlečne čokolade
– 50g crne čokolade
– 100ml slatke pavlake
Postupak:
1. Od 1l mleka odvojiti 250ml. U tih 250ml razmutiti pudinge a ostatak mleka staviti da se kuva sa šećerom. Kada mleko provri, dodati puding smesu, mešati i kuvati dok ne provri još jednom. Zatim smesu prekriti streč folijom i ostaviti da se potpuno ohladi.
2. Nakon toga penasto umutiti puter i prah šećer i dodati ih u ohlađenu puding smesu. Sve zajedno dobro umutiti i podeliti fil na 3 dela.
3. U jedan fil dodati mlevenu plazmu, u drugi kokos, u treći orahe. Sada u kalupu prečnika 22cm rasprediti filove, prvo plazma, pa kokos, pa na kraju orah fil. Odložiti u frižider na najmanje 2h
4. Nakon toga napraviti ganaš, staviti sve sastojke u šerpicu, grejati i mešati na srednjoj temperaturi dok se ne istopi i sjedini. Na kraju se ganaš polako prelije preko fila i torta se vrati na hlađenje dok se ganaš ne stegne.
Zimska Švarcvald torta bez pečenja
Korica:
– 250g spekulas keksa
– 50g mlevenih pečenih lešnika
– 2 velike kašike nutele
– 100g omekšalog putera
Sloj od višnje:
– 300g zamrznutih višanja
– 3 kašike šećera
– 1 vanilin šećer
– 1 kašika soka od limuna
– 2 kašike gustina
– 3 kašike vode
Fil:
– 250g maskarpone sira
– 250g krem sira
– 150g prah šećera
– Kašičica arome vanile
– 250ml slatke pavlake
– 2 kesice kremfixa
Ganaš:
– 50g crne čokolade
– 50g mlečne čokolade
– 80ml slatke pavlake
1. Za koricu staviti sve sastojke u seckalicu i samleti. Dobijenu smesu rasporediti u kalupu prečnika 24cm i odložiti u frižider.
2. Za sloj od višnje skuvati višnje sa šećerom, vanilin šećerom i limunovim sokom. Gustin pomešati sa vodom i dodati u provrele višnje, mešati konstantno i kuvati dok se ne zgusne. Prohladiti par minuta, zatim rasporediti po korici i opet odložiti u frižider.
3. Za fil kratko umutiti maskarpone, krem sir, prah šećer i vanilu. Slatku pavlaku umutiti sa kremfixom, polako spojiti sve u jedan fil i pažljivo rasporediti preko višanja. Ponovo odložiti u frižider.
4. Na kraju istopiti slatku pavlaku i čokoladu na srednjoj temperaturi, mešati dok se ne istopi. Sada treba polako da se prelije preko fila i da se vrati u frižider na najmanje 3h. Idealno preko noći. Ukrasiti po želji.