10 stvari na koje treba pripaziti kada pijete vodu

voda
Voda, Foto: Dinendra Haria / Zuma Press / Profimedia

Voda pomaže probavi i može olakšati i sprečiti zatvor, ispira toksine, zaustavlja stvaranje bubrežnog kamenca i hidrira kožu.

Korišćenje flašica s BPA

BPA je skraćenica za bisfenol A, hemijsko jedinjenje koje se koristi za izradu brojnih proizvoda, uključujući flaše s vodom. BPA može ući u vodu i u slučaju prevelike izloženosti izazvati niz problema, od urođenih mana do poremećaja krvnog pritiska, hormonskog disbalansa, dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti. Ako pijete flaširanu vodu, odlučite se za one u bocama bez BPA ili u staklenima, piše Živim.hr.

Verovanje u mit o hladnoj vodi

Hladna voda ne sužava krvne sudove niti otežava varenje hrane. To je jednostavan način da se ohladite i hidrirakada vam je vruće. A ako vam je hladno, pijenje tople vode pomoći će vam razrediti šlajm, ali to je sve.

Dodavanje komadića voća

Ako niste oprezni, komadićima voća i lekovitim biljkama u vodu možete uneti bakterije poput salmonele i ešerihije, koje mogu uzrokovati bolest. Trudite se da dobro operete pod slavinom sve što stavljate u flašu s vodom.

Uvek uz kafu i alkohol

Alkoholna i kofeinska pića su diuretici, što znači da podstiču češće mokrenje. No, obilno mokrenje može dovesti do dehidratacije. Da biste to izbegli, obavezno popijte čašu vode za svaku šoljicu kafe ili alkoholnog pića.

Puna čaša vode uz lek

Često grešimo kad uz tablete koje uzimamo pijemo samo nekoliko gutljaja vode. Treba popiti celu čašu. Osim što je i to prilika da se hidriramo, telo će bolje apsorbovati vitamine koji se tope u vodi, a i pijenje pune čaše vode sprečiće da se lek zaglavi u jednjaku i iritira ga.

Kad ste umorni – prvo voda

Osećate se umorno? To bi mogao biti znak dehidratacije. Ne morate biti bolesni ili naporno vežbati da biste dehidrirali, jer vodu gubimo svaki dan osnovnim telesnim funkcijama poput disanja i mokrenja.

Previše odjednom

Čaša ili dve vode je u redu, ali nemojte se probuditi i naliti vodom. Takođe pre spavanja trudite se da ne pijete puno jer ćete provesti noć u toaletu, što pak remeti san. Umesto toga polako pijuckajte tokom dana.

Dodavanje bilo čega veštačkog

Veštačke arome i zaslađivači mogu dovesti do većeg rizika za dijabetes tipa 2 i rak. Izbegavajte dodavati u vodu bilo što sa šećerom, kukuruznim sirupom visoke fruktoze ili aspartamom. Pre koristite limun, metvicu, krastavce, ali ne zaboravite ih prvo oprati.

Nedovoljno vode

Voda pomaže probavi i može olakšati i sprečiti zatvor, ispira toksine, zaustavlja stvaranje bubrežnih kamenaca i hidratizira kožu. Preporučena minimalna dnevna količina je 1,5 l za žene i 1,5-2 l za muškarce.

Pijenje iz reka ili potoka

Prirodni izvori vode mogu izgledati bistro i čisto, ali mnoge stvari ih mogu kontaminirati – toksične biljke, životinjski urin i izmet te ilegalno odlaganje otpada. Pre pijenja tretirajte prirodnu vodu tabletama za filtriranje ili filterima za vodu.

***

Bonus video: Reciklaža, razvrstavanje kućnog otpada

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram