10 najskupljih namirnica na svetu

najskuplje namirnice na svetu
Foto: BlackBookPhoto / Alamy / Alamy / Profimedia

Ako u svojoj ishrani više držite do kvaliteta nego kvantiteta, dobar predlog je da probate neke od specijalnih namirnica koje spadaju u najskuplju hranu na svetu i služe se u najluksuznijim svetskim restoranima.

Vanila

Verovali ili ne, mahuna vanile je jedna od najskupljih namirnica na svetu, doduše, samo ona koja potiče sa Madagaskara. Oprašivanje vanilinog cveta u ovoj zemlji mora da se obavi ručno i to samo jednog dana u godini, zbog čega kilogram vanile sa Madagaskara košta čak 270 dolara, pišu na sajtu City Magazine.

Macutake pečurke

Ove pečurke iz Japana imaju slatkasto ljut ukus koji ne odgovara svakome. Zbog činjenice da su na udaru štetočina, godišnje ih se proizvede vrlo malo, svega sto tona. Njihova cena po kilogramu ponekad dostiže i 450 dolara.

Iberijska pršuta

Napravljena od zadnjih nogu španskih crnih svinja, iberijska pršuta važi za veliki delikates. Ove svinje inače slobodno pasu i hrane se žirovima i korenjem. Veruje se da je oleanska kiselina iz žirova upravo to što iberijskoj pršuti daje tako specifičan ukus. Za celu svinjsku nogu sa iberijskom pršutom moraćete da izdvojite čak 4.500 dolara.

Šafran

Šafran je daleko najskuplji začin na svetu. On se prodaje po ceni od 4.500 dolara po kilogramu, pre svega zahvaljujući tome što je potrebno iskoristiti 34.000 listova šafrana za samo jedan kilogram ovog začina. Dobra vest je da je veoma aromatičan, zbog čega je idealan dodatak rižotu, paelji i ribi.

Fugu riba

Ako posetite riblji restoran u Japanu, komad fugu ribe može vas koštati 470 dolara. Razlog visoke cene ovog obroka leži u tome što u njegovoj pripremi moraju da učestvuju specijalno obučeni kuvari jer je riba puna otrova koji mogu da izazovu smrtonosni ishod kod ljudi.

Crna lubenica

Crne lubenice rastu na japanskom ostrvu Hokaido i nije ih nimalo lako uzgajati. Godišnje se proizvede svega 100.000 komada. Cena jedne crne lubenice može da dostigne i do 6.000 dolara. Imućniji Japanci ih ponekad poklanjaju mladencima na venčanjima.

Beli tartufi

Nijedna lista najskupljih namirnica na svetu ne bi bila potpuna bez tartufa. Mada su crni tartufi poznati i kao crni dijamanti, beli tartufi su još skuplji od njih. Najviše ih ima u italijanskih regijama Toskani i Pijemontu, gde ih svinje i posebne rase pasa pronalaze ispod zemlje. Kilogram belih tartufa može koštati od 3.000 do 4.500 dolara.

Vagju govedina

Bifteci od vagju govedine važe za najsočnije na svetu. Poznati su i po svom intenzivnom ukusu, zbog čega su veoma skupi. Oni se najviše služe u Japanu, ali se mogu pronaći i u SAD.

Kavijar

Kavijar je sirova riblja ikra koja se obično služi kao predjelo sa hlebom. Kavijar od riba iz Kaspijskog jezera se smatra veoma dobrim, a i za onaj iz Irana ćete morati da izdvojite pozamašnu sumu ako biste hteli da ga okusite. Ipak, daleko najskuplji kavijar je od albino jesetra iz Sibira. Jedno malo pakovanje belog kavijara Strottarga Bianco košta čak 37.000 dolara.

Severnoplava tuna

Ova vrste ribe ubraja se u ugrožene vrste, zbog čega njena cena dostiže astronomske visine. Na japanskom tržištu sirove ribe jedna 273 kilograma teška severnoplava tuna prodata je na aukciji za neverovatnih 1,8 miliona dolara. Ova vrsta ribe se koristi u pripremi sušija i sašimija.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram

BONUS VIDEO: POSNA DIJETA