Žene pokazale gde žive posle razvoda: Ovako izgleda sloboda

stan
Stan pre i posle renoviranja Foto: Jam Press / SplashNews.com / Splash / Profimedia

Gde žive žene posle razvoda? Kako se snalaze i kojim trikovima se služe da bi svoje nove, male stanove pretvorile u prave oaze?

Žene koje posle razvoda pokušavaju da „poslože“ promene koje ih očekuju, na prvo mesto uglavnom stavljaju mesto na kom će živeti. Razvod okreće stvari i organizaciju života i nijedan drugi životni izazov ne zahteva toliko velikih promena u svakom delu vašeg svakodnevnog postojanja – uključujući i pronalaženje mesta za život nakon razvoda.

Na Fejsbuku su se tako oglasile žene iz celog sveta koje su nakon razvoda pronašle novi dom za sebe. To su mahom mali stanovi, a iako i same kažu da su godinama živele u velikim kućama, sve kažu da se nikad nisu osećale bolje. Ovo su njihove kratke priče i trikovi.

„Posle bolnog razvoda i loše veze koja je usledila, nisam imala izbora. Mislila sam da ću u ovom prostoru ostati samo kratko, ali nekoliko godina kasnije, shvatila sam da sam prilično zadovoljna u svom malom domu, ali je bio potreban veliki remont da bih se osećala kao kod kuće. Radim i od kuće, tako da je bio izazov da ovaj mali životni prostor radi za mene. Francuski krevet je bio prevelik i morala sam da nađem način da ga sakrijem. Ispod je evolucija mog prostora – od nereda koji se napravio zbog nedostatka skladišta, prevelikog nameštaja do prostora kakav je sada. Toliko ga volim! Prijateljica mi kaže da je ono što je najviše oduševljava to što sam novi prostor skroz opremila i uredila onlajn, bez odlaska u prodavnicu. Pažljivo merenje i pomoć dobrih prijatelja u montaži su to omogućili“, piše jedna žena, a ovo su fotografije njenog stana pre i posle.

stan
Foto: Facebook/Small Space Living
stan
Foto: Facebook/Small Space Living

„Nedavno zvanično razvedena, 41 godina, nikad nisam živela sama do prošlog avgusta. Odlučila sam da se preselim u Filadelfiju kako bih započela svoje novo poglavlje. Najbolja odluka ikad (razvod i preseljenje). Apsolutno VOLIM svoj udoban mali, jednosobni stan“, piše druga. Ovo je njen novi prostor za život.

stan
Foto: Facebook/Small Space
stan
Foto: Facebook/Small Space

„Evo moje male krive kuće, da, tako se zove moj prostor. To je mali studio apartman sa kosim plafonima. Prozori su u suštini na podu i jedino mesto za sladištenje je ormar koji imam.
Jako mi nedostaje kuća u kojoj sam živela pre razvoda i ovo je ogromna promena. Ali radim sve da to funkcioniše i ovaj prostor pokušavam da učinim svojim najbolje što mogu.“ A kako izgleda „mala kriva kuća“?

stan
Foto: Facebook/Small Space
stan
Foto: Facebook/Small Space

„Nakon 34 godine braka, moj muž je odlučio da me zameni za drugi model, tako da sada čekam na razvod u malom dvokrevetnom stanu. Uglavnom sam dobila ono što sam želela, ali bilo je veoma teško napraviti promenu iz velike kuće. Morala sam da se oslobodim mnogih stvari.“

stan
Foto: Facebook/Small Space
stan
Foto: Facebook/Small Space

„Želela sam da podelim proces u mom malom domu u Nemačkoj. Ovo je moj mali prostor nakon razvoda i izuzetno toksičnog braka. To nije najveći prostor u kojem sam živela – u stvari, možda je i najmanji. Ali je ujedno i najmirniji, tako da sam zahvalna na tome.“

stan
Foto: Facebook/Small Space
stan
Foto: Facebook/Small Space

„Radovi u dnevnoj sobi su u toku (jednostavno zanemarite nedovršene detalje). Živim sam u potkrovlju sa svojim štenetom i prolazim kroz razvod. Ovaj dom je u suštini sve što imam, i pokušavam da ga napravim svojim umesto da ga posmatram kao mesto raspadnutog braka.

Jeftin „zid od letvica“ napravljen od samolepljivih filcanih traka i listova namenjenih za oblaganje fioka i nogara nameštaja. Čak 99% slika, grnčarije i dekora je takođe jeftino. Tepih sam videla pre mnogo godina i tada je bio jako skup. Malo sam istražila i otkrila da pravi proizvođač iz inostranstva ima ponudu na sajtu Etsy i tu sam mogla da ga naručim direktno za mnogo, mnogo manje para. Police za knjige su jako plitke da prostorija ne bi delovala previše skučeno. Jednostavno sam kupila drvene daske i izbrusila ih, ofarbala, u suštini po istoj ceni kao i gotove police.“

stan
Foto: Facebook/Small Space

Jedna žena iz Poljske je podelila fotke svog novog stana.

„Moj stan od 40 kvadrata sam kupila nakon razvoda. Ranije je bio otvoren prostor, ali sam morala da ga podelim jer živim sa sinom. On raste i uskoro ću morati da kupim novi stan, ali mi se ovaj jako sviđa.“

stan
Foto: Facebook/Small Space
stan
Foto: Facebook/Small Space

„Dizajnirala sam i napravila ovaj mikro stan apartman od 22 kvadrata od kancelarije mog bivšeg muža tokom mog razvoda, kako bih mogla da iznajmim svoju kuću i imala prihod da izdržavam svoju ćerku i mene. Prelazak iz 230 kvadrata u ovo me je naučio kako se živi sa manje stvari, ali više mira.“

stan
Foto: Facebook/Small Space
stan
Foto: Facebook/Small Space

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram