Unesite ovo cveće u kuću na Uskrs – veruje se da donosi uspeh i tera bolesti

cveće uskrs
Foto: Shutterstock

Iako su jaja najveći simbol Uskrsa, i cveće ima veoma važnu ulogu.

Cveće ima veoma važno mesto u obeležavanju Uskrsa, najvećeg hrišćanskog praznika. Darovanje jaja simboliše novi život, dok cvetovi imaju posebna značenja. Međutim, u nedelju je, prema starom verovanju, važno da se na trpezi nalazi jedan od sledeća tri cveta ili buket napravljen od njih.

Đurđevak

Đurđevak simboliše povratak sreće i čistoću srca. Prema predanju, veruje se da su se suze Bogorodice ispred krsta Isusa Hrista pretvorile u cvet đurđevka. Sa druge strane, jedna legenda kaže i da je cvet nastao od Evinih suza kada je morala da napusti Rajski vrt, piše Kurir stil.

View this post on Instagram

A post shared by Viola (@viooola_000)

U stara vremena momci i devojke su brali đurđevak jer su verovali da donosi sreću u ljubavi. Takođe, ovo opojno cveće poklanjalo se na praznik mladog sunca, u maju mesecu. Otada potiče i krilatica da mladost računa godine po đurđevku, a starost po zimama.

Ljiljan

View this post on Instagram

A post shared by Ana Anciger (@anaanciger)

Ljiljan u sebi objedinjuje vladarsko dostojanstveno držanje, strastveni, gotovo opojni miris, a ipak uspeva da zadrži i svoju urođenu nežnost i nevinost. Važan je simbol milosrđa i bezuslovne ljubavi. Ovaj prelepi cvet u direktnoj je vezi sa nadom, verom, plodnošću i rađanjem, te se neretko naziva i rajski cvet.

Lale

Lale oduvek važe za simbol lepote, raskoši i bogatstva, slave. Već na prvi pogled ovaj cvet je lako povezati sa izobiljem, ponosom i ambicijom, a kako je istovremeno reč o biljci koja najavljuje proleće – u njoj vidimo i sliku svakog novog početka. Ukolko baš ona bude krasila vašu svečanu uskršnju trpezu, imaćete jak znak uspeha.

BONUS VIDEO: Saveti čoveka s najlepšim dvorištem u BG za uređenje terase

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram