Super saveti uz koje će ti lale u vazi trajati dugo

lale
Foto: Mariia Boiko / Alamy / Alamy / Profimedia

Kako da dobijete maksimum od ovog prelepog cveća?

Vaze u mnogim domovima već su pune lala, cveta koji je sinonim za proleće. Lale su, između ostalog, omiljeni ukras i jer je o njima lako brinuti, a ima ih u celoj paleti predivnih boja.

Jednom kada ih stavimo u vazu, ožive ceo prostor, a boje cveta su gotovo jednako raznolike kao i njihov oblik. Naime, lala ima s jednim ili dva reda latica, s privlačnim ivicama, nazubljenim laticama…

I zato su, između ostalog, i jako fotogeničan ukras doma.

A briga za lale u vazi nije zahtevna i postoje načini kako sačuvati njihovu lepotu što duže.

Važnost vode

Lale u vazi otprilike traju pet do 10 dana. Sve to vreme puno upijaju, pa je važno redovno im dolivati vodu. Nakon što ih kupite, potrudite se da im što pre obezbedite mesto u vazi i tako im pomognete da se rehidriraju i procvetaju.

Redovno menjajte vodu i orezujte stabljike

Lale ne vole da piju prljavu vodu, zato je redovno menjate (svakih nekoliko dana) i svaki put orežite stabljike za otprilike jedan centimetar.

Takođe, uklonite višak lišća s lala jer mogu da počnu da trule u vodi, a može doći i do preranog cvetanja.

Dom iz snova

Lalama pronađite dom iz snova. Za početak, nemojte ih smeštati na direktnu sunčevu svetlost, a s obzirom na to da sezona grejanja još traje, držite ih i podalje od radijatora jer će im dehidrirati stabljike, ali i od voća, koje oslobađa gasove zbog kojih lale blede, piše zadovoljna.hr.

Jedno od pitanja koje će vas možda mučiti oko lala je – zašto su se povile.

Ne brinite se, one nisu uvenule. Lale koriste vodu kako bi poduprle svoje stabljike. Ako su se povile na putu do kuće, znači samo da su ožednele tokom putovanja do vašeg doma. Sve što treba da uradite je da ih orežete i stavite u vodu. Do jutra će se oporaviti.

Znajte i da lale reaguju na sunčevu svetlost i kreću se. Okreću se prema izvorima svetlosti oko sebe uz nadu da će ih videti oprašivači. Osim toga, možda ste primetili i da se otvaraju tokom sunčanih dana, a zatvaraju noću.

Zašto ne ostaju uspravne i što mogu učiniti po tom pitanju?

lale neprestano rastu u svojoj vazi i razigrano se kreću u vodi. To je deo njihovog šarma i nema razloga za brigu. Ako želite da ostanu uspravne, postoje stvari koje možete učiniti.

Prva opcija je da ih stavite u dovoljno visoku vazu kako bi mogle da se naslone na nju bez savijanja.

Ako želite da ih uspravite za neku posebnu priliku, možete da ih izvadite iz vaze i omotati papirom u obliku fišeka i zatim ih vratite u vodu i ostaviti u mračnoj sobi preko noći.

Kada ih ujutru odmotate, biće savršene.

Nakon toga nemojte zaboraviti da redovno rotirate vazu kako biste sprečili da rastu samo u jednom smeru, prema izvoru svetlosti.

Čije društvo ne vole?

Lale ne stavljajte u vazu zajedno s narcisama. Ovo su dva divna prolećna cveta, ali nisu prijatelji. Narcisi, naime, izlučuju materiju zbog koje lale brže blede.

BONUS VIDEO: Saveti čoveka s najlepšim dvorištem u BG za uređenje terase

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram