Uskršnji kaktus ima zapanjujuće lepe cvetove, a baš ga je lako održavati

Foto: Julian Nieman / Flowerphotos / Flowerphotos / Profimedia

Lepim cvetovima vas može nagrađivati sve do maja.

Biljka koja ne zahteva mnogo truda, a izgleda čarobno, jeste uskršnji kaktus.

Cveta krajem zime i u rano proleće. Za razliku od božićnog, uskršnji kaktus ima latice raspoređene u savršeni venčić. Cvetovi mogu biti raznih boja.

Ova biljka voli boravak na jarkom svetlu, ali ne i na direktnoj sunčevoj svetlosti. Za razliku od pustinjskih kaktusa, voli niže temperature, čak i tokom dana, piše Zadovoljna.hr.

Uskršnji kaktus voli da mu je zemlja lagano vlažna, a pri ponovnog zalijevanja pustite da se osuši. Kvalitetna briga za uskršnji kaktus podrazumeva i presađivanje biljke svake dve godine, u proleće. Tada biljci zamenite zemlju, ali vratite je u istu posudu.

Foto: genejuice / Stockimo / Alamy / Alamy / Profimedia

Nakon radzoblja cvetanja biljku đubrite jednom mesečno. Ako je vaš dom suv osigurajte joj vlagu tako što ćete je staviti na tanjirić napunjen kamenčićima i s malo vode. Isparavanje će navlažiti vazduh oko biljke.

Ako se budete dobro brinuli za biljku u kući ćete imati zdravi zeleni kaktus. Da bi on procvetao trebaju mu, kako smo već i napomenuli, hladne temperature i duge noći. Ako želite ugledati cveće morate biti i malo bezobrazni prema biljci, odnosno poželjno je da je malo zanemarite u hladnijim mesecima.

Prvo kaktus prestanite hraniti, a zatim ga prebacite na lokaciju koja je mračna 12 do 14 sati dnevno. Pupoljci ne najbolje formiraju kada se temperatura kreće oko 10 stepeni Celzijusa.

Od oktobra do novembra biljku zalivajte retko. U decemebu je možete premestiti na topliju lokaciju gde se temperature kreću od 16 do 18 stepeni. Biljka može procvetati već u februaru, ali ciklus cvetanja obično počinje u martu, a lepim cvetovima biljka vas može nagrađivati sve do maja.

***

BONUS VIDEO: Nega kože puževima

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram