Kućne biljke koje noću luče kiseonik i prečišćavaju vazduh

biljke vazduh
Foto: Jonny Forsey / Alamy / Alamy / Profimedia

Idealne za spavaću sobu.

Vazduh oko nas skoro svakodnevno je zagađen i zato je dobro znati koje kućne biljke mogu da posluže poput filtera. Postoje vrste koje su i vrlo dekorativne i učiniće prostor svežijim i čistijim, a posebno korisno je što kiseonik oslobađaju noću, dok spavamo.

Biljka pauk

Za početak, tu je biljka pauk, jedna od onih koje je najlakše uzgajati, čak i za nekoga ko nema iskustva sa kućnim cvećem. Indirektno svetlo, dobro drenirano tlo i mesto koje se ne zagreva je sve što vam je potrebno da bi biljka pauk bila zelena i da bi uspevala.

Njeni dugački tanki listovi izgledaju divno u visećoj korpi, a na kraju će izrasti dugačke vitice sa mladim biljnim pupoljcima. Možete ih ostaviti tako ih odrezati da biste razmnožili nove biljke. A ako vaša biljka pauk naraste prevelika, možete je lako podeliti na dva dela.

Što se tiče kvaliteta vazduha, biljka pauk će dodati više kiseonika u vaš dom, a takođe je poznato da filtrira ugljen monoksid, formaldehid i benzol, pišu na sajtu thepracticalplanter.com.

Indijansko pero

Indijansko pero, svekrvin jezik, tj. sanseverija je još jedna biljka sa prugastim lišćem koja može biti upečatljiva sobna dekoracija. Ova biljka može da naraste i do metar, dva visine i o njoj je vrlo lako brinuti se. Voli i svetlo i senku i ne treba je često zalivati jer će se dobro snaći na suvom tlu. Zapravo, prekomerno zalivanje je njen jedini problem.

Sanseverija je odličan izbor za svaku prostoriju u kući jer će pomoći u uklanjanju formaldehida iz vazduha.

Što se razmnožavanja tiče, kada lepo naraste, biće dovoljno da koren razdvojite na dva dela i rasadite jedan deo u drugu saksiju, najbolje s proleća.

Ženska sreća

Tu su i biljke koje čiste vazduh, a imaju lepe cvetove. Najpoznatija među njima je devojačka sreća. Ovo cveće ima velike, elegantne bele cvetove i bujno tamnozeleno lišće. I o ovoj biljci je lako brinuti se. Treba je zalivati otprilike jednom nedeljno. Najbolje je držati je na indirektnom svetlu, što je čini savršenom za prostorije bez mnogo sunca. Obično cveta jednom godišnje, u proleće, ali ako je dodatno pođubrite, možda će vam procvetati i u jesen. Ova biljka je jako dobra za kuću jer vazduh čisti od benzola, formaldehida, ksilena.

Fikus bendžamin

I ova raskošna biljka je čuvena po tome što čisti vazduh od otrova, a savršena je za one koji žele nešto više od prosečne sobne biljke. Ipak, moraćete da joj posvetite malo više pažnje da bi bila zdrava i da bi uspevala. Ovom cveću je potrebno konstantno jako svetlo, ali koje nije previše direktno. Neće se dobro snaći u hladnom ili na promaji.

Visoka vlažnost takođe godi bendžaminu, ali ne i previše vlažno zemljište. A kada ispunite sve uslove koji joj trebaju, vaša biljka će biti zdrava dugo godina.

Aloe vera

Aloe vera će dobro rasti na svakom sunčanom prozoru. Pošto je sukulent, raste prilično sporo i ima debele mesnate listove. Suvi uslovi su za nju najbolji, pa bi trebalo da pustite da se zemlja potpuno osuši između zalivanja. Onda zemlju temeljno natopite, a zatim je ostavite dok se ponovo ne osuši. I aloe vera voli puno sunca, pa je stavite na prozor koji gleda na jug, po mogućstvu.

BONUS VIDEO: Saveti čoveka s najlepšim dvorištem u BG za uređenje terase

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram