Idealno sobno cveće: Egzotično izgleda, lako se održava i čisti toksine iz vazduha

Foto: Holmes Garden Photos / Alamy / Profimedia

Biljka cveta od maja do jeseni, a ima i lep miris koji podseća na miris meda.

Svoje mesto među cvetovima koji su i otporni i prekrasni ima i voštani cviet ili hoja (Hoya Carnosa). Radi se o biljci koja od vas neće tražiti previše pažnje.

Ova zimzelena biljka prepoznatljiva je po zadebljanim, mesnatim listovima koji su obično dugi pet do osam centimetara i cvetovima zvezdastog oblika koji su bele boje s izraženom crvenom tačkom u sredini, piše Zadovoljna.hr.

Cvetovi na sebi imaju i sveloružičastu „presvlaku“ zbog koje izgledaju kao da su od voska. Biljka cveta od maja do jeseni, a ima i lep miris koji podseća na miris meda.

Poreklom je iz istočne Azije i Australije, a kod nas se uzgaja kao sobna biljka. Hoja voli svetla i topla mesta, ali ne i direktnu sunčevu svetlost. U hladnijim i tamnijim zimskim mesecima dobro joj je osigurati mesto sa što više svetla. Naime, svetlo joj je potrebno kako bi procvetala. Može da raste i u seni, ali tada ne očekujte da procveta. Inače, što je biljka starija to će obilnije cvetati.

Što se tiče zalivanja, voštani cvet ima debele voštane listove i dopustite biljci da joj se zemlja posuši pa je tek onda opet zalijte. U zimskim mesecima dovoljno ju je zalivati otprilike svake dve nedelje. U periodu pre cvetanja treba joj više vode.

Što se tiče temperature na kojoj voli boraviti, ako je vama prjatno u vašem domu biće i ovoj biljci. Pripazite samo da ne bude na promaji i blizu ventilacijskih otvora i klima uređaja ili radijatora.

I na kraju spomenućemo da je voštani cvet jedna od biljaka koje čiste vazduh u prostoriji. Iz njega uklanja spojeve poput benzena i oktana.

***
BONUS VIDEO: Aleksandrino kupatilo kao iz bajke

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram