Trik uz koji će vas orhideja nagraditi raskošnim cvetovima

orhideje
Foto: Mariia Boiko / Alamy / Alamy / Profimedia

Ovo cveće jednu stvar voli više od vode.

Uzgajati orhideju zdravih zelenih listova koja neprestano cveta jedan je od najvećih izazova svakog kućnog botaničara. Osim svetlosti i prihrane, zalivanje orhideja pretvorilo se u posebnu nauku.

Za mnoge kraljica cveća, orhideja je posebno osetljiva biljka. A svaki ljubitelj tog predivnog cveta sigurno ima sopstvene najbolje savete za uzgajanje – neko je drži na direktnom suncu, neko zaliva odstajalom vodom, neko joj samo prska listove…

Ali istina je da kod nekih vrsta ponekad nema pravila.

Sama voda nije dovoljna

Takođe, mnogima se sigurno desilo da su na poklon dobili raskošan primerak u punom cvatu, koji kad je ocvao, više nikada nije dobio nove cvetove.

Za držanje takvih orhideja koje pomalo kasne u razvoju postoji jedan trik. Umesto da je zalijete običnom vodom, kakva god ona bila, učinite to zelenim čajem. Ne morate kuvati posebnu šolju, nego od one koju pijete ostavite na dnu gutljaj koji ćete na kraju dana uliti u orhideju.

Ne preterujte s količinom i pripazite da čaj nije prejak – na dan joj dodajte maksimalno dve kašike i nemojte je zalivati tokom vikenda, piše novi.ba.

Ta tehnika funkcioniše i kod ostalih biljaka koje rastu u kiselijem tlu, poput ruža.

BONUS VIDEO: Kako izgleda buket od 500 evra, Kraljevski aranžman u studiju Probudi se

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram