Detaljan vodič za negu orhideja

orhideje
Znate da volite orhideje, ali ne i kako da brinete o njima, Foto: Mariia Boiko / Alamy / Alamy / Profimedia

Budući da su orhideje navikle biti na vazduhu, uz vodu, potrebno je imati pravu vrstu posude, poput saksije sa rupicama na dnu koje omogućavaju odgovarajuću drenažu.

Da li vam se ikada dešavalo da počastite sebe orhidejom, koja vrlo brzo nakon toga uvene? Ili jeste li ikada dobili prelepu orhideju na poklon, te je brže nestala nego što je stigla? Sada tome stajemo na kraj uz ovih nekoliko saveta kako pravilno da negujete svoje cvetne ljubimce, kako piše Masinealati.

Zemljište

Ako ste kupili ili udomili orhideju, a prva vam je ikada, verovatno ste ozbiljno zabrinuti za uzgoj i negu ove biljke. Orhidejama je potrebna posebna nega, uslovi održavanja, a posebno zemljište. Obična baštenska zemlja nije pogodna za ovde biljke. Supstrat od mahovine, kore drveta, lišća i drugog korenja je najbolje rešenje.

Orhideje pripadaju rodu epifitskih biljaka. To znači da se orhideje u prirodi vezuju uz korenje druge biljke na kojoj žive. Korenje tih biljaka nije u zemlji, nego dobijaju svu potrebnu vlagu iz vazduha i tokom kiše. S obzirom na to, treba pripremiti poseban teren za orhideje. Najjednostavniji supstrat za orhideje može se kupiti u prodavnici namenjenoj za to. Ako ga ne možete kupiti ili želite koristiti vlastite mešavine, možete pripremiti poseban teren za orhideje. Sastav tla za orhideje treba odrediti zavisno o saksiji u kojoj je orhideja, kao i u zavisnosti od veličine.

zemlja za orhideje
Orhideje i njihova nega, Foto: Mariia Boiko / Alamy / Alamy / Profimedia

Optimalna svetlost i temperatura za uzgoj orhideja

Svetlost je najvažniji faktor pri nezi cveta orhideje. Od toga zavisi rast, a što je najvažnije – cvat orhideje. U nedostatku svetlosti, listovi orhideje mogu postati tamno zeleni, a na previše svetla – žuti sa suvim ili braon pegicama.

Toko razvoja cveta, potrebna je celodnevna svetlost – od 11 do 15 časova. Dok zimi, u nedostatku prirodne svetlosti, preporučuje se kupovina fluorescentne lampe (naravno, ukoliko orhideju držite u veoma mračnoj prostoriji). Iako orhideja cveta na suncu, slabo podnosi popodnevno svetlo, tako da je idealno mesto za vašu kraljicu cveća – gde nema puno senke i jakog sunca.

Orhideje vole toplotu, a najbolja temperatura za njih je ipak +20 do +25 stepeni. Ukoliko temperatura padne zalivanje treba smanjiti, a sa povećanjem -povećati.

Optimalno navodnjavanje za orhideje

Naš zadatak je da stvorimo uslove u stanu koji su najbliži prirodnim – tako da je važno zapamtiti da se ova biljka leti zaliva 2-3 puta nedeljno, a zimi 1-2 nedeljno. Biljke zasađene u saksijama bez rupica, zalivajte odozgo, dok one sa rupicama potopite u vodu 5 minuta i izvadite.

I da, cvetove nikada nemojte zalivati, inače će se osušiti.

Prihrana za orhideje

Cvetanje orhideje može biti odloženo usled nedostatka kvalitetne prihrane. Dok višak može biti veoma štetan, čak i smrtonosan. Koristite posebno gnojivo za orhideje ili uravnotežena mineralna gnojiva. Ali ono što je važno jeste da – upolovite preporučenu dozu! Ne hranite je onoliko koliko piše na bočicama, ali svakako činite to redovno, bar 1-2 puta mesečno. Prilikom korišćenja prihrane, imajte na umu da proizvođači koriste termin pun čep – što znači do navoja kapice, a ne skroz do vrha.

Orhideje
Znate da volite orhideje, ali ne i kako da brinete o njima, Foto: MARIA MOSOLOVA / Sciencephoto / Profimedia

Presađivanje

Orhideje treba presađivati, u proseku, svake treće godine i to samo u periodu mirovanja. Presivađivanje u fazi cvetanja je veoma stresno za biljku, što nekad za posledicu može imati skraćivanje perioda cvetanja U najgorem slučaju – potpuni gubitak cvetova.

Pre nego što je stavite u novu saksiju otklonite “neuredne” vrhove korenja. Za to koristite oštre makaze koje će praviti čiste rezovem i n taj način omogući ćete da biljka upija vodu i adekavtno se hrani.

Važna napomena: Posebni humusi za orhideje u masovnoj prodaji – su vrlo često lošeg kvaliteta. Tako da je najbolje koristiti obična uravnotežena mineralna gnojiva i vašoj orhideji će biti dobro kao kod kuće!

Bonus video: Kako prebroditi smrt voljene osobe

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram