Napravite zelenu oazu u svom domu: Ideje za najlepše cveće na terasi

cveće na terasi
Foto: Shutterstock

Kako najlepše ukrasiti terasu?

Cveće na terasi je pravi ukras bez kog ceo prostor jednostavno nije dovoljno prijatan i primamljiv. Ali pre nego što počnete da ukrašavate svoju terasu cvećem, dobro je znati osnovna pravila – koje je višegodišnje cveće za terase, koje je zimsko cveće za terasu, koje cveće za terasu voli da je u hladu, a koje na direktnom suncu, koje lozice birati, a koje žbunasto cveće za žardinjere.

Višegodišnje cveće za terase

Sanjate o bujnom raznovrsnom cvetnom kutku u svom okruženju? Dobra ideja je višegodišnje cveće za terase. Za razliku od privremenog zadovoljstva koje dobijemo od jednogodišnjih biljaka, ovo cveće traje godinama.

U svemu ipak treba da budete strpljivi. Višegodišnjim biljkama će biti potrebno neko vreme da dosegnu pun sjaj, pa ne brinite ako vam prvih godinu dana ili dve ne izgledaju najbolje.

Važno je i da pratite uputstvo koje ide uz biljku i da istražite koje je višegodišnje cveće najbolje za vaše podneblje.

Ove biljke sadite tamo gde će dobiti odgovarajuću količinu sunčeve svetlosti. One koje vole sunce na njemu treba da budu šest ili više sati dnevno, dok onim senovitim, koje ne treba da budu na direktnoj sunčevoj svetlosti, treba otprilike duplo manje.

Važno je i da vaše višegodišnje cveće za terase redovno zalivate dok se na razvije.

Među najboljim višegodišnjim vrstama za terasu su ljiljani, lavanda, rudbekija, žalfija, sedumi, perene, posebno hosta, bungevilija, kaktusi, begonija.

View this post on Instagram

A post shared by Tamara (@surgiska_tam)

Zimsko cveće za terasu

Saksije i žardinjere na terasi ne moraju da budu prazne tokom zime. Mnoge biljke će vam ulepšati balkon baš tokom hladnih meseci. U svemu je bitno da nađete one koje odolevaju hladnoći zimi jer je to ključ za dekorativan zimski balkon.

Kamelija, zimski jasmin, ciklama… Pojedino cveće je u stanju da izdrži niske temperature. Stavite te biljke u saksije pored nekoliko zimzelenih biljaka koje takođe podnose niske temperature. Ako biste radije biljke koje je zaista lako uzgajati, možda je bolje da umesto cveća, kom ipak treba određena nega da bi preživelo mraz, razmislite o zimzelenim biljakama. Bršljan, bambus, šimšir, manji četinari će svakako ulepšati svaku terasu i dvorište.

Da biste svemu dali malo boje, možete da posadite vres, tj. popularnu eriku, vrlo otpornu cvetnu biljku, kao i bobičasto grmlje kao što su američka zimska borovnica, skimija ili božikovina. Imajte na umu da je ipak najbolje ako se skimija unese u zatvoren prostor kada temperatura padne ispod pet stepeni.

Što se saksija za zimu tiče, preporučljive su one od plastike zbog mraza. Ako vam nisu lepe na oko, možete da ih kamuflirate većim lepšim po želji, recimo, da plastičnu nsaksiju stavite u malo veću pletenu. Za grmlje će trebati dubina od najmanje 40 cm.

Sadite gusto, u posebnoj mešavini zemljišta za balkonske biljke. Ne zaboravite da stavite sloj šljunka na dno za drenažu jer stajaća voda i hladnoća mogu da ubiju biljku. Takođe, saksiju stavite na neku podlogu kako ne bi direktno bila na hladnom betonu ili pločicama.

Cveće za terasu u hladu

Gajenje cveća je uvek najlakše kada imate dovoljno sunca, ali to nije uvek moguće, naročito na malim terasama. U tom slučaju treba birati cveće za terasu koje voli senku.

Te biljke lako mogu da budu u senci veći deo dana, ali im je potrebna određena količina sunčeve svetlosti svakodnevno da bi uspevale. Delimičnu senku u hortikulturi definišu kao mesto na kom biljka dobija dva do četiri sata direktne sunčeve svetlosti svakog dana.

Biljka pogodna za takve uslove je, recimo, lepi jova. Ako pak ovim biljakama nije moguće obezbediti dovoljno direktne sunčeve svetlosti, neka budu makar na onoj filtriranoj, recimo, kroz krošnju drveta.

Osim lepog jove, biljke koje mogu da budu u delimičnoj senci su cvetna koprivica, fuksije, torenija, koralni zvončić, begonija, persijski štit, ukrasna detelina, lobelija, dihondra.

Lozice cveće za terasu

Gajenje lozica je jednostavan način da zidovima i panelima na terasi ili u bašti date posebnu živost. Možete da uzmete jednogodišnje ili pak višegodišnje puzavice raznih boja. Posadite ih gde mogu rasti i preko ograda, rešetki.

Jedna od popluarnjih lozica – ladolež – sa lakoćom će se popeti na rešetke, ograde i druge oslonce. Dostupna u širokom spektru boja, ova jednogodišnja biljka jako brzo rasti i tako brzo oplemeni svaki prostor.

I klematis će se brzo ulepšati vaš balkon. Tu je i patuljasti klematis koji je savršen za saksije. Lak je za uzgoj, ali pazite da mu cveće i lišće bude na suncu, a koren u hladu.

Osim toga, sjajne lozice za terasu su pasiflora, bungevilija, jasmin, tekoma, virdžinijska penjačica.

Cveće za terasu na sunčanoj strani

Pojedino cveće za terasu se ne plaši direktne sunčeve svetlosti. Brzo raste, mnogo lepo deluje, fino se razvija i u manjim saksijama, trpi periodični manjak vlage, kontinuirano cveta, ne zahteva pažljivo održavanje.

Najbolje vrste cveća za terasu koja je na sunčanoj strani su petunije, margarita, verbena, muškatle, pustinjska ruža.

Dekorativno cveće za dvorište i terasu

Cveće je generalno lepo, ali pojedine vrste su prave zvezde i od balkona naprave magično mesto. Pritom, one uglavnom moraju biti otporne, baš kao i svaka druga biljka na otvorenom. Uz uglavnom direktno izlaganje sunčevoj svetlosti, važno je odabrati biljke koje neće uvenuti ili osušiti se kada su satima izložene sunčevoj svetlosti svakog dana.

Neke od najotpornijih, a vrlo lepih vrsta cveća za terasu su suncokreti, lavanda, ljiljan, sirijska ruža, tj. hibiskus, magareći rep.

Žbunasto cveće za žardinjere

Što se tiče žbunastog cveća za žardinjere, važno ga je pažljivo odabrati. Nisu svi grmovi pogodni za život u saksiji, čak i onim velikim. Zato s ekonsultujte sa nekim stručnjakom ili dobro proučite uputstva.

Najbolje vrste žbunastog cveća za žardinjere su engleska ruža, rododendron, prostanthera rotundifolia, srebrna kraljica, pijeris, planinski lovor.

Ideje za cveće na terasi

Cveće na terasi je sjajna ideja jer ćete tako svoj otvoren prostor učiniti neizmerno lepšim. Za razliku od biljaka koje rastu u vašoj bašti, biljke koje se gaje na terasi se mogu premeštati sa mesta na mesto i možete ih aranžirati onako kako vam je najlepše u određenom trenutku i u odnosu na nameštaj ili drugu dekoraciju koju imate na balkonu. A kad krenete u taj poduhvat, dobro je znati da su petunije i cinije među najboljim vrstama cveća za sunce, dok begonije i ukrasne koprivice više vole hlad.

BONUS VIDEO: Saveti čoveka s najlepšim dvorištem u BG za uređenje terase

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram