Najbolje biljke koje na balkonu mogu da izdrže i sunce i hladovinu

Svaki balkon je najlepši u cvatu, Foto: GWI/MAP/Fr�d�ric Didillon / Garden world images / Profimedia

Svetlost je promenljiva na vašoj terasi? Imamo rešenje.

Naravno, postoje biljke koje više vole da imaju dosta svetlosti i dobro podnose toplotu, ali i onih koje više vole hladovinu. Međutim, mi smo pronašli nekoliko vrsta kojima ne smeta ni kada je sunce toliko jako, a nikada nastupi period dana kada na vašoj terasi i nema toliko svetlosti.

Ukrasna kopriva (koleus)

Koleus je jedna od onih biljaka koje najbolje rastu u potpunoj senci. Dakle, njoj nije potrebno izlaganje sunčevoj svetlosti da bi bila zdrava, ali ukoliko na svojoj terasi imate i dosta sunca u toku dana – njoj to toliko ne smeta. Važno je da je ujutru pre prvog direktnog sunca i uveče dobro zalijete. Zalivajte zemlju, nikako listove.

Veoma lako se prepoznaje zato što listovi oblikom podsećaju na koprivu, ali su drugačije boje u odnosu na nju. Listovi su pravi ukrasni i odličan su izbor za one koji vole da im se terasa šareni, ali da nema toliko cveća. Takođe, nije invanzivna i super se slaže sa ostalim biljkama, tako da odlično izgleda kada je u velikoj žardinjeri kombinujete sa ostalima.

Ukrasna kopriva, Foto: John Eveson / Alamy / Alamy / Profimedia

Muškatle

Muškatle su jednostavne i vrlo prilagodljive za gajanje. Vole direktno sunce, toplotu i trebalo bi ih umereno zalivati, ali isto tako im ne smeta ukoliko veći deo dana provedu u hladu. Iz našeg iskustva, samo će malo slabije cvetati, a ako se zimi smeste na dobar prostor, mogu opstati godinama. Supstrat u tegli bi trebalo da bude gust, i najbolje je kada u žardinjeru dodate i malo peska.

Muškatle, Foto: Schoening / imageBROKER / Profimedia

Hortenzija

Kraljica balkona, a i bašti, je definitivno hortenzija. Ona sa svojim velikim šarenolikim cvetovima svaki prostor čini raskošnijim i defintivno je odličan izbor za svakoga ko voli da popije jutarnju kafu i pročita novine napolju. Ova prelepa biljka voli kiselo zemljište, a možete je zasaditi u velikoj žardinjeri. Izuzetno je važno dobro je zalivati tokom leta, dva puta dnevno i posebno je važno za naglasiti da ne treba da je polivate po lišću.

Na boju cveta kod hortenzije moguće je uticati pa je tako tajna u pH vrednosti tla, odnosno njegovoj kiselosti ili alkalnosti. Ako je pH niži od 6, cveće će biti ljubičastih i plavih tonova, a ako je viši od 7, možete očekivati ružičaste tonove. Kako biste saznali koliki je pH zemlje kojom raspolažete, možete nabaviti jednostavni tester, te u odnosu na kiselost zemljišta možete i uticati na njenu boju uz određene pomagače.

Hortenzija, Foto: James Dadzitis / SWNS / SWNS / Profimedia

Gazanija

Gazanija ima više vrsta od kojih su neke jednogodišnje, a neke višegodišnje. Njeni cvetovi su slični margaretama i zatvaraju se tokom tmurnih dana. Kako bi ove biljke cvetale punim intenzitetom, potrebno im je direktno sunce, i to ujutru. Ukoliko su tokom ostatka dana u hladovini, neće im biti problem.

Nega gazanije ne obuhvata mnogo toga, osim zalivanja. Iako su otporne na sušu, očekujte više cvetova i veće cvetove kad ih zalivate. Čak i cveće otporno na sušu će imati koristi od vode, a gazanija bolje od većine.

Gazanija, Foto: iWebbstock / Alamy / Alamy / Profimedia

***

Bonus video: Saveti čoveka s najlepšim dvorištem u BG za uređenje terase

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram