U trendu: Sobne biljke koje će svi želeti u 2022. godini

Dnevna soba, enterijer, biljka, kauč, bicikla
Foto: Shutterstock

Želite da osvežite svoj enterijer i unesete malo zelenila u svoj prostor? Pronašli smo 10 kućnih biljaka koje će 2022. biti u trendu - tako da ćete ih verovatno videti dosta puta na društvenim mrežama.

Tokom poslednjih nekoliko godina, najpopularnije kućne biljke bile su monstera i lirasti fikus.

To su još uvek neke od najtraženijih sobnih biljaka, ali postoje neke neobične vrste koje su očarale svet dizajna enterijera.

Stručnjaci predviđaju porast interesovanja za ovih 10 biljaka.

Slonovo uvo

Ovoj raskošnoj biljki treba jarko, ali indirektno svetlo. To je zbog prirodnog staništa biljke, na šumskom tlu ispod krošnje drveća. Direktno sunce će izazvati opekotine listova, pa izbegavajte da je stavljate na mesto gde će biti izložena direktnom suncu tokom dužeg perioda.

Međutim, ova biljka ne podnosi uslove slabijeg osvetljenja, pa se pobrinite da prostor u koji postavljate bude veoma svetao.

Kalanhoja

Poreklom sa Madagaskara, kalanhoja posebno dug period cvetanja u poređenju sa drugim sukulentima. Uspeva u sušnim sredinama i važi za kućno cveće koje se lako uzgaja.

Kalanhoji je potrebno dobro drenirano, peskovito tlo; uspeva bez mnogo zalivanja, pod uslovom da dobije dovoljno svetlosti. Treba joj obezbediti mesto s indirektnim svetlom.

Kaktus riblje kosti

Takođe poznat kao cik-cak kaktus, poreklom je iz Meksika. Bio je to jedna od najpopularnijih sobnih biljaka 2021. i ostaće u trendu u 2022. godini.

Ako se dobro brinete o njemu, možete uživati u nagradi u vidu mirisnog cveća.

Rajska palma

Poreklom iz južnog Pacifika, ova biljka donosi plažne vibracije u vaš enterijer i može dosta da poraste, tako da bude upečatljiva žarišna tačka.

Takođe je prilično laka za negu – samo ne zaboravite da brišete prašinu sa lišća kada je to potrebno.

Kaktus japansko drvo

Ne samo da se za ovu biljku kaže da donosi sreću, već je i veoma lep detalj u domu.

Kružni listovi unose teksturu i život na police i prozorske klupice tužnog izgleda, tako da ne čudi da je ova biljka 2022. godine veoma popularna.

Epifitski kaktus (kaktus imele)

Kaktus imele je moderna sobna biljka koja ima jedinstven oblik zahvaljujući načinu na koji raste.

Držite ga na slabom do srednjem osvetljenju. Može mu koristiti i malo direktnog sunca u zatvorenom prostoru, posebno u severnim klimama, ali nije potrebno jako sunce da bi napredovao. Ova sobna biljka uspeva i pod veštačkim osvetljenjem.

Filodendron „ružičasta princeza“

Ova lepa ružičasta biljka sa listovima u obliku srca je upečatljiva i neobična sorta. Ali, važi i za veoma skupu, jer je nastala ukrštanjem vrsta.

Ružičaste pruge su uzrokovane nedostatkom hlorofila. Šare u obliku polumeseca se ne pojavljuju prirodno, one su zapravo uzrokovane genetskom mutacijom.

Čupava paprat

Sve paprati, poput ove lisnate sorte, biti popularne u 2022. Sjajne su za držanje u vlažnoj prostoriji kao što je kupatilo, sve dok postoji prozor.

Paprati su lake za negu, a njihovi bujni listovi će sigurno dodati teksturu u svoj prostor.

Đavolji bršljan

Kao što ime implicira, ovoj kućnoj biljci nije potrebno mnogo svetlosti, pa će uspevati u mračnim prostorijama (svi ih imamo).

Svetli listovi su ono što će ovu biljku učiniti prelepim dodatkom vašem domu 2022. godine. Držite ga na policama za knjige i gledajte kako polako puzi po knjigama i dekoru dok rastu novi listovi.

Svekrvin jezik

Biljka koja se odlikuje svojim krutim, uspravnim listovima nalik maču. Arhitektonska priroda je čini odličnim izborom za moderan i savremen dizajn enterijera.

Ako tražite kućnu biljku koja se lako održava, ovo je biljka za vas. Ove izdržljive biljke popularne su baš zbog svoje prilagodljivosti širokom spektru uslova rasta.

Mogu da izdrže puno sunce i podnose slabo osvetljenje – iako će najbolje napredovati na indirektnoj sunčevoj svetlosti. A pošto sporeklom iz sušnih pustinja zapadne Afrike, ne zahtevaju mnogo vode, posebno zimi.

***

Bonus video: Slatka keleraba

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram