Sobne biljke koje cvetaju i zimi

sobne biljke
Kućne biljke, Foto: Trevor Adeline / Caia Image / Profimedia

Nema lepšeg ukrasa za enterijer od biljaka, a tokom zimskog civila posebno je dobro imati baš one vrste koje cvetaju i tokom ovog hladnog godišnjeg doba. Predstavljamo koje će to sobne biljke posebno oplemeniti vaš prostor, a oko kojih nega i briga nije preveliko opterećenje.

Otkrivamo listu biljaka koje cvetaju zimi i koje će razveseliti vaš enterijer, a koje možete kupiti u svakoj cvećari.

Ciklama

Ciklame su vrlo popularne upravo zato što cvetaju zimi. Njeni cvetovi imaju nesvakidašnji oblik, a njihove latice na dnu su spojene i na vrhu se odvajaju jedna od druge, i to na gore. Najčešće boje su ružičasta, ljubičasta, tamno crvena i bela. Takođe, njihova karakteristična boja nije jedina koja postoji, ima ih više, a latice mogu biti i šatirane.

Božićna zvezda

Božićna zvezda cveta tokom zime i postala je obavezna u svakom domu posebno tokom zimskih praznika zbog svog dekorativnog izgleda. Pojavljuje se u bogatoj paleti boja. Može biti crvena, bela, kremasta, žuta, roze i u nijansi kajsije, ali trenutno je crvena najpopularnija.

Orhideja

Miltonija je vrlo dekorativna orhideja sa zelenim listovima i prelepim cvetovima i ona je najčešće je dostupna sa belim ili tamno crvenim i žutim cvetovima. One nisu samo prelepa dekoracija enterijera, već ispunjavaju prostor i opojnim lepim mirisom, a ukoliko ste ljubitelj orhideja neće vam teško pasti ni malo više posebne nege koju morate da pružite ovom delikatnom cvetu.

Flamingov cvet

Anturijum ili u našem narodu poznatija kao flamingov cvet je veoma lepa i elegantna biljka, koja je postala veoma popularna i kao sobna biljka. Međutim, iako smo vas malo upozorili na orhideju, ovo definitivno nije biljka za početnike i zahteva mnogo pažnje.

Afrička ljubičica

Afrička ljubičica jedna je od najpopularnijih sobnih biljaka i ako se prisetimo prozornika naših baka – afrička biljka je tada dominirala. Njeno lišće je mesnato i ima tamno zelenu boju, a najpoznatije je po svojim ‘dlačicama’. Cveće može biti u raznim varijantama – postoje sorte sa punim, polu-duplim i pojedinačnim cvetovima. Najpopularnije boje su plava i ljubičasta, ali možete naći i roze, bele i bordo vrste.

***

Bonus video: Verovanja kod našeg naroda

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram