Dve sobne biljke koje čak i stručnjaci izbegavaju

Foto:Shutterstock

Često se divimo malim kućnim džunglama koje ljubitelji biljaka stvore su svojim domovima. Ali, postoje određene biljke koje čak ni najiskusniji stručnjaci ne unose u svoje prostore. Evo koje su to vrste.

Prema stručnjaku za biljke Niku Katsumpasu, paprati s finim lišćem poput lepezaste paprati, može biti teško održavati.

„Njihovo lišće je toliko delikatno da bilo koji nezgodni uslovi (previše direktnog sunca ili propušteno zalivanje) mogu dovesti do intenzivnog osipanja listova“, kaže za MindBodyGreen.

Alesia Resta, botaničarka, kaže da je lepezasta paprat jedina biljka koju nikada više neće kupiti.

„Stvarno volim druge paprati kao što su gnezdasta ili ‘čupava’- ali rekla bih da treba izbegavati lepezastu – posebno ako tek počinjete sbiljkama i želite da ojačate svoje samopouzdanje“, naglasila je.

Pošto su paprati biljke koje vole vlagu, one se obično dobro snalaze u kupatilima koja dobijaju prirodno svetlo. Pored konstantne vlažnosti, potrebno im je i oblino zalivanje svakih nekoliko dana.

Druga vrsta biljke koje ne preporučuju su kalateje. Poznata po upečatljivim šarenim listovima, ova dramatična porodica biljaka postala je zaista popularna među kolekcionarima.

„Ali budite upozoreni, mogu iznenada klonuti i umreti bez jasnog razloga, ostavljajući vas da pomislite da ste uradili nešto pogrešno ili čak da ste samo loši sa biljkama“, kaže Ros Koken, kolekcionarka biljaka.

Ako kupujete kalateju, ona preporučuje da to učinite sa očekivanjem da će njena lepota biti prolazna, poput buketa cveća.

Pošto mnoge sorte kalateje mogu biti veoma osetljive, Erin Marino, vlasnica cvećare, predlaže da im se daje destilovana voda umesto iz slavine. Ovo će smanjiti verovatnoću nakupljanja viška minerala u njihovom tlu.

***

Bonus video: Slatka keleraba

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram