Tri prelepa zimska cveta koji će preživeti i debeli minus na terasi

Foto:Shutterstock

Sjajni predlozi.

Došlo je vreme kad treba razmišljati o tome koju biljku ili cvet da posadite za naredno godišnje doba. Slede minusi, hladna jutra i noći, a uz sve to čeka nas i vetar, kiša te, verujemo, ubrzo i sneg.

Osim veštačkog cveća, koje će biti isto u svako doba godine, na izbor imate i nekoliko vrsta koje jako dobro podnose hladnoću i idealne su za vaše balkone. Iako cveće za zimu možete pronaći i u mnogim prodavnicama, valja se zaputiti i na pijacu ili u cvećaru gde upravo sada sve vrvi od prelepog jesenskog cveća u raznim bojama – ljubičasta, pink, bela, žuta…

Vresak

Alla Rudenko / Panthermedia / Profimedia

Vresak je nazvan i kraljem zime. Ova divna biljka jako dobro podnosi niske zimske temperature i mraz, nije zahtevna za održavanje, a upravo temperature od 5-15 °C bit će idealne za njen rast. Vresak kao dekorativno cveće odlično će izgledati na svakom balkonu zbog svoje prelepe boje pa tako možete birati između bele, rozikaste, ljubičaste ili crvene – a svaka će na svoj način ulepšati bilo koji prostor.

Kada kažemo da nije zahtevna za održavanje to znači da je zalivanje dovoljno samo jednom u nedelju dana. Pripazite samo da saksija ili tegla u koju ju stavljate imate rupice na dnu za što bolju drenažu. I za kraj, priuštiva je te se može pronaći i za 150 dinara.

Gailardija

Biljka poznata i kao kokarda. Radi se o višegodišnjoj biljci koja raste u različitim bojama. Svojim šarenim cvetovima, posebno kombinacijom crvene i žute, kao i mirisom uvek je primećena. Jednostavno se uzgaja, kako u dvorištu, tako i u saksijama kao biljka za balkon. Otporna je i može podneti mnoge vremenske uslove te dobro podnosi mraz i zimu.

Dan i noć

Dmytrii Nadutyi / Alamy / Alamy / Profimedia

Dan i noć je cveće kojim jednostavno ne možete pogrešiti. Vrlo otporno, zanimljivo, prelepih boja – spada među najpopularnije vrtno i balkonsko cveće. Zanimljivo je takođe da ova biljka ne podnosi velike vrućine pa je time idealna za godišnje doba poput jeseni i zime, a možete je pronaći u raznim bojama – od plave, narandžaste, crvene, žute, bele…

View this post on Instagram

A post shared by Yuli (@yuli_ana.1)

Postoji više sorti, kao i kombinacija boja ovog predivnog cveta. Može podneti temperature do -23 °C, zato budite sigurni da će celu zimu krasiti vaš balkon svojim divnim bojama, piše Ljepota&Zdravlje.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram