Tri kućne biljke koje su ultimativni izbor za početnike

Foto: Shutterstock

Ako ne želite da bespomoćno gledate kako vam biljke lagano umiru, izaberite neke od vrsta kojima ne treba puno brige i koje opraštaju greške početnika.

Tri biljke su uvek dobar izgled za one s malo iskustva u gajenju, a izgledaju odlično, piše Tportal.

Zamija

Zbog njenog sjajnog lišća  često misle da je veštačka biljka, a možda ćete to pomisliti i sami kad vidite da uspeva uprkos vašem zanemarivanju. Međutim, zamija nudi puno više od plastične biljke, jer poboljšava kvalitet vazduha, a navodno i kognitivne funkcije.

Voli suvo tlo i indirektnu sunčevu svetlost, ali može preživeti i lošije osvetljenje. Zahvalna je i zbog činjenice da retko zahteva presađivanje.

Ubiti zamiju zapravo nije teško, a sve što treba da uradite je da je natopite dobro vodom i ne dopustite da ona oteče. No, verujemo da vam to nije cilj, pa se pobrinite da saksija u kojoj se vaša biljka nalazi ima rupe za drenažu.

Zlatna puzavica

Ako ste skloni zaboravljanju, pa postoji opasnost i da zaboravite na svoje sobne biljke, ova vijugava loza sa srcolikim listovima može biti odličan izbor za vas. Brzo raste i odlično uspeva u visećim saksijama.

Korisna je i u uklanjanju zagađivača iz vazduha poput ugljen monoksida, što vazduh u zatvorenom prostoru čini sigurnijim za udisanje.

Zlatna puzavica voli indirektnu sunčevu svetlost, ali dobro se snalazi i s fluorescentnom rasvetom. Zalivati je treba jednom nedeljno obilnije, a dobro komuniciraju ukoliko su žedni, o čemu će vas obavestiti svojim jako oronulim listovima.

Svekrvin jezik 

Ova biljka koja kiseonik proizvodi i tokom dana i tokom noći korisna je jer vam može poboljšati kvalitet sna, a pravi je izbor za početnike zbog toga što ju je stvarno teško ubiti.

Svekrvin jezik gotovo da može da preživi u tami. Ova biljka zapravo je sukulent, iako svojim visokim rastom u odnosu na druge prilično ravne sukulente ne ostavlja taj utisak. Sukulenti rastu prema suncu i stoga ih je potrebno redovno rotirati kako bi imali ujednačen rast, no svekrvinom jeziku to nije potrebno.

Biljka je otporna na sušu, a u zimskim mesecima može podneti i dva meseca između zalivanja. Sve što treba da imate na umu da je ne treba zalivati svakodnevno.

***

Bonus video: Aerozagađenje i kako se zaštititi

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram