Biljka bujnih listova koja ne zahteva mnogo nege

Kineski kozlac
Foto: Shutterstock

Svoje mesto među upornim, otpornim, a istovremeno prekrasnim biljkama ima i kineski kozlac. Ova biljka velikih i bujnih listova biće prekrasan ukras svakog doma u kojem se nađe mesta za nju.

Kineski kozlac (Aglaonema) je biljka poreklom iz Azije. Ima nekoliko sorti, a svaku od njih odlikuju veliki, sjajni, ovalni listovi na kratkim peteljkama. Starije biljke imaju cvetove koji cvetaju u proleće ili leto.

Radi se o popularnoj sobnoj biljci čija varijacija boja, od tamnozelene do crvene, daje poseban pečat uređenju doma.

Pročitajte još:

Kineski kozlac odličan je izbor i ako ste u potrazi za sobnom biljkom za koju se lako brinuti. Najbitnije je da sledite jedno vrlo jednostavno pravilo – što su svetlije nijanse na njenim listovima, to joj je više svetlosti potrebno.

Osim toga, ako vašoj biljci date dovoljno topline i vlažnosti, bićete nagrađeni dugotrajnom, stabilnom biljkom.

Kineski kozlac
Foto: Shutterstock

Što se tiče svetla, tamnije varijante kineskog kozlaca mogu rasti na mračnijem mestu, dok šarene, svetlije varijante ipak traže više svetlosti. Pazite da nijednu od njih ne izlažete direktnom sunčevom svetlu jer sunčevi zraci mogu sagoreti njene nežne listove.

Biljka nije posebno izbirljiva ni kada je u pitanju tlo u koje je zasađena. Bitno je da je ono dobro drenirano, a dobro je i da bude blago kiselo.

Što se tiče zalivanja uspeva u vlažnom tlu, ali bitno je postizanje ravnoteže. To znači da biljku morate temeljito zalivati, a zatim pustiti da se tlo osuši pre ponovnog zalivanja.

Kineski kozlac
Foto: Shutterstock

Kineski kozlac ne voli promaju pa ga držite dalje od prozora i niskih temperatura. Što je toplije mesto to je bolje. S obzirom na to da voli vlažno okruženje, biljku možete držati u prostrorijama koje su sklonije vlazi poput kuhinje ili kupatila. Ako je vaš dom posebno suv, možete uložiti u prostorni ovlaživač vazduha i držati ga u blizini biljke.

Ako u domu imate znatiželjne kućne ljubimce koji vole grickati biljke, možda je bolje zaobići kineski kozlac jer je otrovan.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram