Najbolje kućne biljke za vlasnike maca

Foto:Shutterstock

Mace obožavaju da grickaju biljke, koje mogu da budu smrtonosne po njih. Zato nije svejedno koje ćete gajiti ako u vašem domu živi i taj kućni ljubimac. Ipak, ne morate da se odreknete zelenila - jer postoje biljke koje su prelepe i bezbedne za vaše ljubimce.

Treba da imate u vidu da su biljke privlačne mačkama, da vole da ih gricnu ili diraju šapama, stoga je uvek poželjno da ih stavite na mesto gde neće moći da ih dohvate.

Biljke poput spatifiluma, sanseverije, aloa vere ili monstere su toksične za mačke, pa ako ih pojedu mogu da izazovu dijareju i povraćanje.

Ali, evo prelepih kućnih biljki koje su savršeno bezbedne za mace.

Slonova noga

Ova razigrana biljka je prečišćivač vazduha. Preferiraju slabije osvetljenje, pa su idealne za sobe sa malo sunčeve svetlosti. Veoma atraktivna biljka takođe je malo skuplja, ali je savršen ukras za svaku prostoriju.

Kalateja

Ove male biljke biće savršen detalj u vašem domu. Krasi ih prelepo prugasto lišće. Odlične su i za dekor kupatila, jer vole vlagu. Takođe im je potrebno redovno zalivanje, dva tri puta nedeljno.

Hibiskus

Ove raskošne biljke dolaze u 1.000 boja. Dobro rastu i u zatvorenom i napolju, posebno ako želite da privučete leptire. Tokom leta zalivajte ga najmanje tri puta nedeljno, a kada je veoma toplo i svakog dana. U zimskim mesecima zalivanje se vrši mlakom vodom jednom u 10 dana ili jednom nedeljno, ako se nalazi u prostoriji koja se greje. Biljci obavezno obezbedite dovoljno svetlosti.

Guzmanija

Poznata je po tome što je otporna na sušu, a cveta raskošnim cvećem i dugim lišćem. Takođe, može da naraste poprilično u visinu. Guzmaniju stavite na mesto sa slabim osvetljenjem, gde neće biti direktno izložena sunčevim zracima. Prija joj i svakodnevno orošavanje, jer je tropska biljka.

Peperomija

Ima dosta vrsta, a najlepše su sa šarenim listovima. Sporo raste i treba je čuvati van direktnog sunca. Najbolje zalivati kada se osuši zemlja u saksiji. Međutim, treba često prskati listove jer voli vlažnost.

Paprat

Još jedna biljka laka za održavanje. Voli vlagu, pa je idealna za kuhinju ili kupatilo. Leti zalivate do tri puta nedeljno, a zimi jednom nedeljno. Sklonite je sa direktne sunčeve svetlosti.

Havortija

Ova šiljasta biljka koja podseća na kaktus savršena je alternativa aloe veri. Takođe može da preživi nekoliko nedelja bez vode u slučaju da ste tip osobe koja zaboravlja da se brine o zelenilu.

Hlorofitum

Zeleni ljiljan je drugi naziv za ovu biljku koja odlično čisti vazduh. Uz to je jako izdržljiva. Prija joj kada nije na direktnom suncu, a ne smeta joj neredovno zalivanje, jer korenje ima sposobnost skladištenja vode.

Šamadera palma

Lepa i vrlo izdržljiva biljka, koja opstaje čak i pri prekomernom zalivanju. Ne voli direktno sunce, ali ne treba da bude na mračnom mestu.

Maranta

Ima upečatljive listove i unosi egzotiku u porstor. Vole indirektno svetlo i dosta vlage. Maranta se u toku letnjih meseci zaliva nekoliko puta nedeljno, zimi jednom.

Pahira

Veruje se da privlači novac i sreću. Voli svetla mesta, ali ne i ona koja su izložena direktnom suncu. Najbolje će uspevati kada saksiju u blizini istočnog ili zapadnog prozora. Zaliva se ustajalom vodom.

Flamingo

Veoma atraktivna biljka koja ulepšava svaku sobu. Neka joj zemlja bude vlažna, pazite da dobija dosta svetlosti, ali ne direktne. Pored zalivanja, koje treba sprovoditi svaki drugi dan, u toku letnjih meseci neophodno je ujutru orošavati listove.

Aspidistra

Biljka koje je prelaka za održavanje i voli čak i suv vazduh i tamna mesta. Leti je potrebno često zalivanje, ali u podmetaču ne sme ostati voda jer ne voli vlagu. Zimi je nemojte zalivati. Listove možete povremeno da brišete običnom vodom.

***

Bonus video: Slatka keleraba

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram