Najbolje biljke da ulepšaju čudne ili mračne uglove u stanu

Havortija Foto: Shutterstock

Ukoliko imate mali ili mračan stan, ili neka mesta koja zjape prazna, a voleli biste da budu zelena, postoje biljke koje su idealne za baš takve uslove. Možda se plašite da će u tom tamnom uglu uvenuti, ali ove vrste imaju neverovatnu sposobnost preživljavanja na nezgodnim mestima.

Mnoge sobne biljke zauzimaju minimalan prostor i zahtevaju minimalnu negu – neke će biti sasvim okej u mračnom uglu vašeg stana ili kuće.

Ovih pet biljaka su idealne za prostore bez mnogo svetlosti. Rastu sporim tempom, pa vam neće iznenada zauzeti mnogo mesta.

Zamija

Ova biljka važi za jednu od najizdržljivijih. Prilično ju je teško ubiti. U pitanju je tropska višegodišnja biljka iz istočne Afrike.

Danas je na tržištu više vrsta, od biljaka sa crno-zelenim lišćem do kovrdžavog. Takođe ima različite veličine – možete kupiti i male i baš visoke. Zamiji nije potrebna tona svetlosti za izvođenje fotosinteze, tako da je savršena biljka za one senovite prostore u vašem domu.

Treba je zalivati samo kada je zemljište suvo; prekomerno zalivanje ove biljke dovešće do truljenja korena.

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели TheSisterhoodOfTravelingPlants (@thesisterhoodoftravelingplants)

Havortija

Poreklom iz Južne Afrike, havorthia je sporo rastuća biljka koja podseća na kaktus. Ima prepoznatljive šare na listovima koje su vrlo atraktivne.

Obično ne raste više od pet centimetara (u zavisnosti od sorte), ali nikada neće postati velika.

Da biste se brinuli za havortiju, dajte joj umerenu svetlos i zalivajte vodom samo kada se zemlja potpuno osuši.

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Planting Hope | LA (@plantinghopela)

Tilandsija

Tilandsija, poznata i kao vazdušna biljka, poreklom je iz Centralne i Južne Amerike, Zapadne Indije i juga Sjedinjenih Država. Postoje stotine sorti koje su se prilagodile jedinstvenom okruženju poput kišnih šuma, pustinja i nizija.

Ove biljke su epifiti, što znači da rastu bez ukorenjavanja u zemljištu. To ih čini savršenim za ljubitelje sobnih biljaka u malim stanovima, jer im nije potrebna saksija. U stvari, vazdušne biljke možete da stavite gotovo bilo gde gde ima dovoljno svetlosti, što znači da pored prostora ili na policama i zidovima.

Vazdušne biljke su takođe sporo napreduju, tako da ne morate da brinete da li će prerasti prostor. Ipak, potrebno im je svetlo, indirektno. Držite ih dalje od direktne svetlosti jer će se dehidrirati i umreti. Potopite biljku naopako u vodu 15 do 20 minuta, a zatim je stavite na peškir da se osuši. Nemojte je vraćati na mesto dok se potpuno ne osuši, jer će truliti iznutra.

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Timothy Chia (@chia.timothy)

Eheverija

Eheverija je biljka iz roda sukulenata i poreklom je iz Srednje Amerike. Iz centralne tačke raste prema spolja, praveći „ružu“ koja retko prelazi širinu od šest centimetara.

Postoji preko 100 vrsta eheverije u svim bojama, od ružičaste do zelene do gotovo crne. Ovim sukulentima je potrebno direktno svetlo i minimalno zalivanje da bi preživeli. Zalivajte samo kada se zemlja do kraja osuši. Pazite da je ne prelijete previše vodom, jer će tako umreti.

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Beco das Suculentas (@becodassuculentas)

***

Bonus video: Najotrovnija stvorenja

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram