Kućne biljke za žene koje „ubiju i kaktus“

biljke
Biljke; Foto: Colin Hawkins / Carte Blanche / Profimedia

Nekima kućne biljke jednostavno ne uspevaju, ma koliko se trudili - ili ih ne zalivaju dovoljno pa uvenu; ili ih zaliju previše pa istrunu; besomučno traže pravo mesto na terasi gde će im obezbediti dovoljno svetlosti, a onda se ispostavi da je problem u zemlji ili saksiji. Uvek nešto pođe naopako, a nedovoljno su iskusni da na vreme spreče štetu. Ipak, postoje neke izuzetno otporne biljke koje će oživeti dom čak i onima koji "ubiju i kaktus".

Filadendron

Filadendron je jedna od najotpornijih sobnih biljaka, a dolazi u raznim oblicima i veličinama. Većina ih ne zahteva ni mnogo svetla, dobro podnose i razlike u temperaturi, ali traže mnogo vode. Držite ga u senci i čuvajte na mestu zaklonjenom od snažnog strujanja vazduha, i zalivajte bar pet puta nedeljno.

Sanseverija (svekrvin jezik)

Sanseverija je sobni cvet sa uspravnim, dugačkim listovima, koji može izdržati sve uslove – od velike izloženosti suncu do senke. Ne voli preveliku vlagu, samo na to treba paziti – zemlja ne sme da bude previše nakvašena. Zimi se zaliva samo jednom mesečno, a leti će biti dovoljno 2-3 puta mesečno.

Božićni kaktus

 

View this post on Instagram

 

A post shared by ??? (@plantilona)

Božićni kaktus je idealan za zatvorene prostore i ne treba ga često zalivati – preporučuje se zalivanje jednom nedeljno ili svakih nekoliko dana lagano osvežiti listove i zemlju prskanjem vodom. Temperatura na kojoj se najbolje razvija je oko 20 stepeni, a treba mu obezbediti oko 10 sati dnevne svetlosti da bi pustio svoje divne cvetove.

Monstera

Biljka idealna za početnike. Potrebna joj je svetlost, ali ne od direktnog sunca – da li ste je stavili na pravo mesto znaćete po listovima, koji će se zatvoriti po obodima kada im ponestane svetlosti. Listove treba prati jednom mesečno, a zalivati kad se zemlja osuši. Leti je to okvirno jednom nedeljno, zimi na 15 dana.

Zamija

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Anthuriana Dominicana (@anthurianadr)

U pitanju je sukulentna biljka koja važi za jednu od najjednostavnijih za gajenje. Ne zahteva ni mnogo svetlosti, ni vode, suvo zemljište joj je podnošljivije od vlažnog, tako da se zaliva jednom mesečno. Zamija ne voli direktan kontakt sa sunčevom svetlošću, kao ni česta pomeranja.

Pročitajte još:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram