Svekrvin jezik: Biljka oštrog imena koja opstaje baš svakome

Dom i dizajn 31. jul 202009:17 > 11. maj 2021 14:53
Svekrvin jezik
Foto: Alena Kravchenko / Alamy / Alamy / Profimedia

Trudiš se, neguješ ih, tepaš im, ali one nekako uvek svenu? Probaš i sa kaktusom i sa čuvarkućom, ali nije im se dalo da opstanu kod tebe. Srećom, tu je biljka koje će ti ulepšati dom, a ne traži mnogo truda i uspeva doslovno svakome - sanseverija, poznata i kao svekrvin jezik.

Biljke o kojima nije mnogo teško brinuti posebno su drage onima kojima i uz najveći trud biljke jednostavno ne uspevaju. Postoje, dakle, biljke kojima je dovoljno naći prikladno mesto i zaliti ih dva ili tri puta mesečno i one će biti tu, uvek lepe. Jedna takva biljka koja ne zahteva mnogo brige je sansevieria trifasciata, poznata i kao svekrvin jezik i indijansko pero.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Green Scene Indoor Plant Hire (@green_scene_indoor_plant_hire) on


Osim imena, ova biljka ima i prepoznatljiv izgled i mesnate, uspravne listove koji podsećaju na – sablje. Ova najpoznatija zimzelena biljka iz roda sanseverije može da naraste i do 90 centimetara u visinu. Njeni tamnozeleni listovi mogu biti i prošarani sivozelenom bojom i imaju žute rubove.

Sabljica je poreklom iz tropske Afrike, a najčešće se uzgaja kao ukrasna sobna biljka koju mnogi obožavaju baš zato što nije zahtevna za održavanje.

Tokom letnjih meseci dovoljno je da je zalivaš dva do tri puta mesečno, a kad dođu hladniji dani, zalivanje gotovo da nije potrebno. Imaj na umu da previše vode ovu lepu biljku može da ubije, odnosno od previše vode koren će joj istruliti.
Indijanskom peru ne treba mnogo svetla, pa dobro uspeva i na senovitim mestima, ali najbolje mesto za nju je svetao prostor gde neće biti izložena direktnom suncu.

Pročitajte još:

Još jedna dobra stvar ide uz sanseveriju – idealna je za zatvoren prostor, i za stan i za kancelariju,jer je izvrstan čistač vazduha. Brojne studije potvrđuju da ova biljka iz vazduha uklanja toksine poput formaldehida, ksilena, toluena i azotovih oksida. Ona zapravo kroz lišće apsorbuje tokisne i zatim proizvodi čist kiseonik. Zanimljivo je da sanseverija noću upija ugljenik dioksid, a ispušta kiseonik, dok većina biljaka to čini danju, pa je stavite u spavaću sobu.

Zalivaj je mlakom vodom

Ova biljka traži dosta topline, pa je treba držati u umereno toploj prostoriji, a najviše voli temperaturu između 15 i 22 stepena Celzijusa.

Ne podnosi ni hladnu vodu s česme, pa je uvek treba zalivati mlakom, odstajalom vodom. Nikada je nemoj zalevati u srce biljke – između listova – od toga će propasti.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Terraced Jungle (@terracedjungle) on


Mlade biljke ne moraš da presađuješ, vreme za presađivanje je samo kad biljci saksija postane mala, i to na proleće.
Biljku možeš i da razmnožiš, a najbolji princip za sve vrste sanseverije je deljenje bokora. Kad podeliš bokor odrasle, zdrave biljke, novu biljku odmah posadi u saksiju sa pripremljenim supstratom, tj. mešavinom humusa i peska ili šljunka.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram