Veliki prolećni vodič: Biljke koje svakome uspevaju

Delorija Bunđa Sajčić
Delorija Bunđa Sajčić Foto: Privatna arhiva

Sa prolećem koje smo željno čekali, stižu i novi cvetni planovi za bašte i terase. Delorija Bunđa Sajčić, istoričarka i baštovanski zaljubljenik iz Zemuna, poznata i pod svojim Instagram imenom Floradela, izdvaja cveće koje je lako za uzgoj, ne zahteva mnogo nege i veoma je otporno.

Delorija za portal Zadovoljna.rs napominje da sve ove vrste možete gajiti i u baštama i u saksijama.

Foto: Privatna arhiva

Sedumi

To su višegodišnje biljke nižeg ili srednjeg rasta koje gotovo nemaju nikakve zahteve i veoma su otporne. Ne smetaju im ni mraz ni letnje vreline. Ima ih raznih oblika sa dekorativnim mesnatim listovima i cvetovima u najčešće roze, žutoj ili beloj boji.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Zeleni Kutak (@zamastisezdravo)

„Možete ih držati na sunci ili u poluseni i zalivati retko, na primer, jednom u 10 dana ili dve nedelje, čak ni toliko, jer dobro podnose periode suše“, priča Delorija za portal Zadovoljna.rs.

Cvetaju tokom leta ili jeseni u zavisnosti od vrste, a ima ih mnogo. Jedna od najpoznatijih vrsta seduma kod nas srednje visine jeste sedum poznat kao Debela koka sa roze cvetovima koji se pojavljuju na jesen.

„Listovi seduma su jako zanimljivi i dekorativni sami po sebi, ali i cvetovi viših vrsta se sada sve više koriste prilikom aranžiranja. Možete ih razmnožiti reznicama ili deljenjem korena, na proleće ili u kasnu jesen. Lako se primaju i brzo šire.“

Visoki floks (Phlox paniculata)

„Jedna od mojih omiljenih baštovanskih lepotica je višegodišnja cvetnica koja se svake godine širi sve više i izgleda sve raskošnije. Visine je oko 60-80 cm sa kupolastim cvetnim drškama u raznim bojama od ljubičaste, roze, bele, bordo do dvobojnih varijanti. Laka je za uzgoj, traži sunčano mesto i redovnije zalivanje tokom letnjih meseci“, kaže Delorija.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Luda Lobchuk (@ludalobchuk)

Ova biljka se može razmnožiti reznicama, deljenjem busena na proleće i jesen ili semenom. Cveta tokom leta i jeseni.

Suncokret

Ova jednogodišnja visoka cvetnica krupnog žutog cveta nadaleko je poznata i često inspiracija raznim umetnicima. Lako se uzgaja iz semena i brzo raste. Cvetovi su joj u žutoj ili u žuto-bordo-braon novim kombinacijima.

Foto: Privatna arhiva

„Za sadnju traži sučano mesto, ne zahteva gotovo nikakvu negu i veoma je otporna na sušne periode. Razmnožava se semenom. Cveta tokom leta“, kaže Delorija.

Geranijum ili zdravac

Ova višegodišnja cvetnica lekovitih svojstava sa cvetićima obićno je u prirodnoj ljubičastoj ili novijih sorti u roze i beloj boji.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by LUCKY (@yelenabazhenovabartlett)

„Uspeva na sunčanim i polusenovitim pozicijama bez mnogo nege. Cveta od kraja proleća i tokom leta. Najlakše ćete ga razmnožiti deljenjem korena, busena.“

Ehinacea

Još jedna lekovita lepotica poreklom sa severnoameričkih prerija cveta celo leto i jesen. Laka je za negu, zahteva sunčano mesto i toleriše sušu.

Foto: Privatna arhiva

„Nemojte je zalivati previše. Obožavaju je oprašivači. Uspeva i u saksijama i u bašti. Osim prirodne roze boje, danas postoje varijeteti u beloj, žutoj, bordo, zelenkastoj boji kao i duplih cvetova i nižeg rasta, kao na primer ehinacea Butterfly kisses. Razmnožava se lako semenom ili deljenjem busena“, navodi Delorija.

Kadifica

Ova starinska biljka cveta tokom celog leta i jeseni u žuto-narandžastoj boji. Uopšte nije zahtevna i uspeva na suncu. Odlična je i za bašte i za saksije.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Saša Antonijević (@salemax)

„Ubraja se u biljke koje rasteruju komarce svojim mirisom. Dobra je da se sadi uz drugo cveće kao i u povrtnjaku jer privlači razne napasti i tako štiti biljke u svojoj blizini.“

Lepi jova

Za senovitu poziciju u bašti uz ivice ili u saksijama koje su većinu dana u seni – lepi Jova (Impatiens) odličan je izbor.

Foto: Privatna arhiva

„Kod nas se ova niska cvetnica uzgaja kao jednogodišnja i u cvetu je tokom leta i jeseni. Cvetovi su u roze, beloj, narandžastoj, ljubičastoj ili crvenoj boji. Redovno je zalivajte, tokom leta svakodnevno i dvaput ako su vreli dani, ali da ne bude baš natopljena“, kaže Delorija i napominje da ima još jedna sezonska cvetnica sa cvetovima nalik lepom jovi.

„To je vinka, ali ona je za sunčane pozicije. Takođe je niskog rasta i laka za uzgoj.“

Kosmos

„Kosmos je jedna od mojih omiljenih jednogodišnjih cvetnica koju uvek preporučujem. Cvetaće vam celo leto i jesen sve do prvih mrazeva ako redovno berete cvetove. Uzgaja se iz semena, brzo raste i cveta za oko tri meseca od setve. Za sejanje ili sadnju odaberite sunčanu poziciju.“

Foto: Privatna arhiva

Cvetovi su joj u roze boji, uz belu i brodo. Ima dosta novih vrsta sa duplim cvetovima i dvobojnih. Samorasejava se uspešno ako joj odgovara mesto gde ste je zasadili tako da će vam se i sama rasejati za sledeću godinu, savetuje Delorija, koja na svom Instagram profilu i na sajtu Floradela rado deli korisne savete o uzgoju cveća.

Ledene begonije

Ovo je još jedna zahvalna sezonska cvetnica za bašte i saksije. Niskog je rasta, do 30 cm, cveta neumorno leti i na jesen do prvog mraza sitnim cvetovima u beloj, narandžastoj, roze ili crvenoj boji.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Opg Radoslav (@opg_radoslav)

„Voli da je u poluseni ili seni. Treba je redovno zalivati, ali bez preterivanja. Uz lepog jovu, vinke i muškatle spada u cvetnice na koje možete računati da će cvetati tokom cele sezone.“

Narcis

Narcis je lukovičasto cveće koje cveta početkom proleća i koje, kad jednom zasadite, imate ga godinama.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Eɱιʅια Kαɱα (@emiliakama)

„Lukovica uspešno prezimljava u bašti, tokom godina se širi i cveta svakog proleća. Savet je da se na svakih pet godina izvadi i da se rasade lukovice ako su se dosta razmnožile na jednom mestu jer od otga može da prestane da cveta. Inače, cvetovi su obično žute boje ili žuto-beli, sve zavisi od vrste kojih danas ima mnogo. Sade se tokom jeseni na sunčano mesto.“

Hemerokalis

Hemerokalis ili dnevni ljiljan je višegodišnja biljka koja ima cvet nalik ljiljanu, odakle i ovaj narodni naziv.

„Cvet traje jedan dan, ali odrasla biljka ima mnogo cvetova tako da se skoro i ne primeti kako se smenjuju. Hemerokalis cveta početkom i sredinom leta. Za njega su sunčane ili polusenovite pozicije. Širi se sam tokom vremena. Razmnožava se deljenjem busena ili semenom, što je sporiji način“, zaključuje Delorija.

Saveti za početnike

Za sve one koji se prvi put upuštaju u avanturu gajenja cevća, Delorija ima prave savete. Prvo odredite položaj prostora za cveće u odnosu na sunce, koliko taj prostor dobija sunčeve svetlosti u toku dana i na koliko sati, kako biste znali koje vrste cveća da odaberete.

Foto: Privatna arhiva

“Za sunčane pozicije koje su na suncu većinu dana izaberite cvetne vrste koje dobro podnose visoke temperature i sušu, što je važno zbog vrelih letnjih meseci. U cveće koje toleriše sušu spadaju prkos, sedumi, ehinacea, hajdučka trava, lavanda, ruzmarin, gaura, dok, na primer, za pozicije koje su potpuno suprotne, tj. većinu dana su u hladu, možete odabrati hortenzije, astilbu ili meduniku, digitalis, hoste, hojheru, devojačko srce ili dicentru, kandilicu, vrste klematisa za senku“, nabraja Delorija.

Foto: Privatna arhiva

 

Pročitajte još:

Sledeći korak bi bio priprema zemlje i kupovina sveže zemlje za sadnju.

“Mlade sadnice treba redovno zalivati da se što bolje ukorene. Uklanjajte redovno precvetale delove cveta“, savetuje.

„Vodite računa kada kupujete sadnice cveća kolike će biti kad dostignu pun obim da biste im odabrali pravu veličinu saksije ili ostavili dovoljno mesta u bašti za rast“, zaključuje Delorija.