Tri kockice leda za orhideje: Konačno znamo da li je ovo idealna nega

Foto:shutterstock

Koncept zalivanja orhideja kockicama leda može se činiti kontraintuitivnim

Zbog svog bujnog oblika i raznolikosti boja, orhideje su mnogima omiljena biljka. One neosporivo čine najveću porodicu cvetajućih biljaka, s oko 750 biljnih rodova, preko 30.000 vrsta te otprilike 100.000 hibridnih kultivara.

Veličina i oblik cveta orhideja variraju, dolaze u svim bojama, a najveći broj domaćinstava krase upravo one ružičaste, bele i tamnoljubičaste boje. Zahvaljujući novim uzgojnim tehnologijama koje su pridonele masovnom uzgoju orhideja, one više nisu tako skupocene i nedostižne, piše Living.hr.

Uprkos tome što ove lepotice uspešno ne cvetaju baš svakome, uz malo znanja njihova nega i održavanje su prilično jednostavni. Orhideje kupljene u rasadnicima i trgovačkim centrima dolaze već zasađene u odgovarajuće supstrate. Kada korenje biljke potpuno ispuni uzgojnu posudu, biljku treba presaditi u jedan ili dva broja veću posudu kako bi joj se omogućio dalji rast. Supstrat pre svega treba biti propustan za vodu jer će korenje trunuti ako on ostane duže mokar.

Foto: Shutterstock

Izvrstan supstrat za orhideje seckana su kora bora ili jele. S obzirom na to da se prirodno stanište orhideja nalazi u tropskim krajevima, mnoge sobne vrste traže nešto vlažniji vazduh, daleko od promaje. U sezoni rasta, orhidejama je potrebna visoka vlaga, a to se može postići svakodnevnim zamagljivanjem uz pomoć raspršivača.

Orhideje u pravilu ne bi trebalo izlagati dugotrajnom direktnom suncu te je najbolje smestiti ih na prozor u severnom delu stana. Idealna temperatura koja im najviše odgovara jest ona koja je najbliža njihovu prirodnom uzgojnom okruženju.

Orhideju stavite na najsvetlije mesto u sobi, izbegavajući direktne zrake sunca kroz staklo. Jednom nedeljno saksiju uronite u veću posudu, neka bude uronjena 3 četvrtine i ostavite na sobnoj temperaturi 30 minuta. Nakon toga, izvadite je iz vode i pustite da otkapa višak vode.

Svaki mesec dodajte u vodu za zalivanje specijalno đubrivo za orhideje. Kad orhideja procveta, nastaje vreme mirovanja. To je prirodni proces koji može potrajati nekoliko nedelja. Tokom mirovanja biljci treba mala količina vode. Uskoro će vas iznenaditi novim izdancima i pupovima.

Koncept zalivanja orhideja kockicama leda može se činiti kontraintuitivnim jer biljke iz tropskih regija uglavnom ne podnose niske temperature. Međutim, marka Just Add Ice Orchids otkrila je da korištenje kockica leda za zalivanje orhideja ne uzrokuje nikakvu štetu i čini brigu o tim biljkama malo lakšom.

Oni su razvili metodu zalivanja s tri kocke leda kako bi vrtlarima pružili merljiv i ultra jednostavan način zalivanja orhideja. Naučnici sa Univerziteta Ohajo i Džordžija sproveli su studije kako bi definitivno odgovorili na pitanje: Mogu li zalivati svoju orhideju kockicama leda?

Postavili su pokus upoređujući orhideje zalivane s tri kocke leda jednom nedeljno s kontrolnom grupom koja je zalivana ekvivalentnom količinom vode nedeljno. Obe grupe orhideja pokazale su slične rezultate za celokupno zdravlje biljaka, što ukazuje da su kocke leda efikasan i siguran način zalivanja orhideja.

***

BONUS VIDEO: U frižideru devojke koja jede samo sirovu hranu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram