Kišobran drvo – prelepa biljka koja uspeva svima uz dva uslova

Foto: Shutterstock

Još malo zelenila u domu.

Biljka šeflera poznata i kao kišobran drvo popularna je kućna biljka koja se neretko nalazi na listama onih koje je gotovo nemoguće ubiti. Raste kao grm, a karakteriše je bujno zeleno lišće.

Ime je dobila po nemačkom botaničaru Johanu Piteru Ernstu von Šefleru, piše Zadovoljna.hr.

Upravo je nezahtevno održavanje među glavnim razlozima popularnosti ove biljke poreklom iz Tajvana. Ipak, iako je briga za šefleru laka, na neke stvari bitno je pripaziti. Dve su najbitnije – voda i svetlost.

Kada je u pitanju svetlost, šeflera voli jako, ali indirektno svetlo. Jedna od uobičajenih zamerki ovim biljkama je da s vremenom postaju postaju duguljaste i obešene. Ovaj problem uzrokuje premalo svetla. Pobrinite se da šefleru uzgajate na idealnom svetlu i ovaj problem neće se pojaviti.

Što se tiče zalivanja, kod brige za šefleru imajte da umu da je zalevati trebate onda kada se zemlja u osuši. Prilikom zalivanja tlo temeljito natopite. Ljudi često znaju preterivati sa zalijevanjem, a da to i sami činite znaćete ako s vaše biljke otpada žuto lišće.

Šefleru je povremeno potrebno i obrezivati, ako ne dobija dovoljno svetla. Obrezivanje je jednostavno – samo odrežite delove za koje mislite da su prerasli i vratite biljku na oblik i veličinu koji vam se sviđaju.

***

BONUS VIDEO: Tretman lica korom banane

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram