Kako spasiti koren orhideje kod truljenja ili dehidracije

Orhideja Foto:Shutterstock

Što se tiče korena, njegov trulež je najčešći problem. Uglavnom se javlja usled prekomernog zalivanja orhideje ili kada je koren predugo nakvašen u vodi (zbog čega se preporučuje samo tuširanje orhideje uz obavezno ceđenje).

Razlaganje takođe može dovesti do stvaranja kiselih jedinjenja koja oštećuju koren i takođe izazivaju truljenje, piše zadovoljna.hr.

Proverićete da li je proces truljenja zaista počeo na korenu nakon što ste pažljivo izvukli orhideju iz tegle. Ako primetite da je taman, veoma vlažan, pomalo sluzav i blatnjav, to znači da definitivno trune.

Zatim uz pomoć sterilisanih makaza morate odseći sve trule delove, a zatim ostatke poprskati hidrogenom. Nakon svakog sečenja, sterilišite makaze i na kraju presadite orhideju u čistu novu teglu.

Još jedan čest problem je dehidrirani koren.

To se najčešće dešava tokom vrelih letnjih meseci i samo nekoliko dana dehidracije može naneti štetu osetljivoj orhideji. Prvi vidljivi znaci dehidracije korena su smežurano i blago uvenulo lišće i vrlo suva mahovina.

Izvadite orhideju iz tegle i prvo pažljivo isperite koren pod mlazom mlake vode. Nakon čišćenja biće lakše proveriti koji su delovi još zdravi i mogu se sačuvati, a koje je potrebno ukloniti. Potpuno osušene odsecite sterilizovanim makazama, a ostatak korena poprskajte hidrogenom. Osušite koren na vazduhu, a zatim presadite orhideju i zalijte je i povećajte raspored zalivanja neko vreme dok se ne oporavi.

BONUS VIDEO: Reciklaža, razvrstavanje kućnog otpada