Stan u centru Beograda – pokazna vežba dobre transformacije

Foto: Privatna arhiva

Kako bojama, ali i podovima koji spajaju prostorije vizuelno proširiti manji prostor?

Arhitektkinja Nevena Antić na primeru stana od 40 kvadrata u Starom gradu u Beogradu pokazuje kako izgleda dobra transformacija.

Foto: Privatna arhiva; Predsoblje pre i posle

„Stan je prethodno imao petora vrata, od kojih su troja ukinuta, a preostala dvoja, od kupatila i spavaće sobe, promenjena su i ostala u upotrebi. Da bi se naglasilo kružno kretanje koje postoji unutar ovog prostora, jedan zid iz hodnika ka kuhinji je srušen i samim tim linija kretanja postala je vidljivija, jasnija i prostor je prodisao.“

Foto: Privatna arhiva

Povezani podovi

Nakon toga u dizajnu enetrijera potrebno je bilo poigrati se podnim oblogama kako bi ceo prostor opet bio povezan i postao vizuelno veći nego što jeste.

Foto: Privatna arhiva

„Mali trik koji moje kolege i ja često koristimo je kontinuitet kada su podovi u pitanju. Pločice većeg formata koje povezuju kuhinju, mali hodnik i kupatilo napravile su bazu što se kolorita tiče, pa se isti ti tonovi pojavljuju u celom enterijeru“, kaže Nevena Antić.

Foto: Privatna arhiva

Naša sagovornica ističe i da se boja zidova preslikala sa podnih i zidnih pločica u kuhinji na zidove hodnika i delimično toniran zid kuhinje. Pastelni svetli tonovi provlače se kroz ceo enterijer.

„Boja zidnih pločica u kuhinji preslikana je i na kuhinjski zid, dok je bela kao osnova zadržana jer kuhinjski prostor nije imao direktne sunčeve svetlosti.“

stan
Foto: Privatna arhiva; Dnevna soba pre i posle

U dnevnom boravku dinamika na zidovima uneta je i kroz zidne lajsne, a i kroz delimično tonirani zid u najsvetlijoj sivoj na beloj osnovi. Nameštaj je takođe svetlih tonova. Ne guši prostor, već ga rasterećuje.

Foto: Privatna arhiva; Spavaća soba pre i posle

„U spavaćoj sobi, koja je minimalnih dimenzija da može da primi krevet i komodu, odabir boje centralnog zida, zida iznad uzglavlja, takođe je svetli ton zeleknastoplave boje.“

Foto: Privatna arhiva; Kupatilo pre i posle

Kupatilo kao osnovnu boju dobija takođe belu boju, što daje kontrast zidnim zelenim pločicama, podnim teraco i ogledalom koje se proteže duž celog kupatila kako bi ga vizuelno proširilo i produbilo.

Foto: Privatna arhiva

„Kada su mali stanovi u pitanju, dobar izbor nameštaja je uvek sa belom osnovom/bojom. Još jedan detalj koji utiče da prostor ne opterećuje korisnike i ne zagušuje ga je namestaj odignut od poda. Ako imate mogućnosti, isti taj nameštaj može biti na tankim nožicama jer time formirate celu zonu poda – slobodnu i rasterećenu“, zaključuje naša sagovornica.

Foto: Privatna arhiva

*

stan
Foto: Privatna arhiva

BONUS VIDEO: Saveti čoveka s najlepšim dvorištem u BG za uređenje terase

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram