Arhitekta iz Srbije otkriva moć paravana u stanovima

paravani
Foto:Shutterstock

Kako da uz pomoć paravana lako i efektno oplemenite svoj prostor, ali i na koje greške treba da pazite, za Zadovoljnu priča arhitektkinja Nevena Antić.

Prvi paravani pojavili su se u Kini i bili su svileni ukrašeni vezom. Kasnije pojavljuju se u Japanu izrađeni od papira i oslikani. Danas, sve otkad su stigli sa Istoka do Evrope i dalje, paravana ima, pre svega, u poslovnim prostorima, ali oni i te kako mogu da stambeni prostor učine znatno lepšim i funkcionalnijim.

Idealna pregrada prostora

„Preklapanje zona, posebno u stambenom prostoru, na najbolji način može se rešiti postavljanjem paravana. Pravi primer za to su paravani koji dele ulaznu zonu od dnevne, zatim trpezariju od kuhinje ili dnevnog boravka…“, priča za Zadovoljnu Nevena Antić čime se vode arhitekte i dizajneri enterijera kada su u pitanju paravani.

Pritom, danas, zahvaljujući tehnologiji materijala koji se mogu primenjivati u enterijerima, paravani se mogu izrađivati od najrazličitijih materijala.

„Često viđeni i korišćeni su paneli u vidu vertikalnih gredica/letvica koje prave vizuelnu barijeru, a propuštaju svetlost. Jedan primer je paravan sa rotirajućim vertikalnim gredicama, pa se može kompletno zatvoriti ili otvoriti “zid“.“, kaže naša sagovornica.

Dva u jedan

Paravani su sjajno rešenje i za spavaće sobe jer prostor i ulepšaju, ali i, često mnogo važnije, funkcionišu kao pregrade koje se po potrebi mogu skloniti.

„Sobni paravani mogu da imaju veliku ulogu u spavaćim sobama, a na sebi mogu da imaju i ogledala. Mogu se i spakovati i skloniti ili pak stajati u prostoru sa dekorativnom funkcijom. Paravani omogućavaju slobodan protok svetlosti i daju prostoru širinu, iako predstavljaju neku vrstu pregrade/prepreke koje oko vidi“, kaže Nevena Antić.

Ona dodaje i da, ako želimo da akcentujemo neki deo enterijera, odlično rešenje upravo su paravani.

„Mogu da budu u dominantnim bojama ili u nekim prirodnim materijalima, zavisno od toga kakav efekat želite da postignete i, naravno, u zavisnosti od toga kako je prostor već opremljen. Na paravane mozemo gledati kao i na dekoraciju. Nisu neophodni, ali mogu oplemeniti prostor.“

Upijaju zvuk

Paravani mogu biti i tekstilni, čija uloga je da apsorbuje zvuk, pa se takav tip panela često koristi u poslovnim prostorima.

„Koloritni i paravani najrazličitijih formi daju dodatnu dinamiku prostoru i u openspace kancelarijama mogu imati odličan efekat.“

Nisu za male stanove

Ipak, koliko god da mogu da budu praktični i lepi, paravani nisu poželjni uvek i svuda.

„Prostori koji isključuju paravane su prostori koji su u startu male kvadrature, gde nemamo dovoljno mesta za neophodan nameštaj i gde bi paravani samo zatvorili i dodatno ugušili prostor“, zaključuje arhitektkinja Nevena Antić.

BONUS VIDEO: KRUŽNE ZGRADE

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram