Biljka koja čisti vazduh i tera buđ iz doma

Foto:shutterstock

Mirni ljiljan, jedarce ili spatifilum je prelepa sobna biljka koja je laka za održavanje, a može znatno da poboljša kvalitet vazduha u kući.

Osim što ulepšavaju naš dom, neke sobne biljke su vrlo dobre za naše zdravlje – pročišćavaju vazduh, podstiču dobar san, upijaju štetna zračenja i uklanjaju plesni ili buđa iz vazduha.

Ako imate svekrvin jezik, bršljan ili aloe veru u svom dnevnom boravku, verovatno udišete nešto čistiji vazduh nego ljudi koji te biljke nemaju u svom domu.

Toj listi se pridružila još jedna čudotvorna biljka, a titulu najboljeg prirodnog borca protiv plesni dodelila joj je čak i NASA.

Mirni ljiljan, jedarce ili spatifilum je sobna biljka poznata po svojim elegantnim belim cvetovima i sposobnosti da se hrani štetnim zračenjem, pa je idealno smestiti je pored televizora ili računara.

Tropska biljka predivnog i jednostavnog izgleda vrlo lako može da se uklopi u svaki interijer, stoga je jedna od najtraženijih kućnih biljaka na svetu. Brojna domaćinstva je imaju u svom domu, a i ne znaju na koje sve načine pomaže.

Foto:shutterstock

U svom straživanju NASA je zaključila da mirni ljiljan može da apsorbuje benzin, formaldehid i trikloroetilen, ali i amonijak, koji je često prisutan u sredstvima za čišćenje, te ksilen i toluen, koji u izrazito maloj količini može da izazove mučninu i umor.

Mnogima od nas veoma je važno da sobna biljka ne zahteva puno brige. Na sreću prezaposlenih ljudi, ali i svih onih koji nemaju naviku da se brinu o biljkama, ovaj prirodni čistač vazduha ne zahteva gotovo nikakvu pažnju.

Ako odlučite da svoj dom ukrasite mirnim ljiljanom, u nastavku pročitajte nekoliko saveta koji će vam pomoći da što duže ostane postojan i tako čisti vazduh i bori se protiv buđi u vašem domu.

Mirni ljiljan voli senovita mesta pa ga nemojte stavljati na direktan izvor svetlosti.

Neka posuda bude barem dva metra udaljena od južnog ili zapadnog prozora. Ako listovi požute, znači da vaš mirni ljiljan dobija previše svetla.

Najbolje bi je bilo da poprskate vodom jednom nedeljno. Zimi je dovoljno jednom u 10 dana. Treba voditi računa o tome da je ne zalivate previše ni premalo. Ako joj nedostaje tečnosti, ona će vam to signalizirati pomoću listova.

Foto:Shutterstock

Takođe, treba paziti da ne dođe do truljenja korena usled previše zalivanja.

Mirni ljiljan odličan je izbor za kupatilo.

Mirni ljiljan odličan je i za spavaću sobu jer pomaže da bolje spavamo, piše Zadovoljna.hr.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram