Prelepa sobna biljka kojoj ne smeta radijator i zvezda je najlepših stanova

Foto: Shutterstock

Dizajneri enterijera je obožavaju.

Ficus lyrata, tj. lirasti fikus je sobna biljka poreklom iz tropskih oblasti zapadne Afrike. Ima specifične listove koji mogu da se razlikuju u zavisnosti od starosti biljke. Ova vrlo interesantna biljka omiljen je ukras u domu zbog efektnog izgleda, dizajneri enterjera je obožavaju, a popularna je i jer joj ne smeta grejanje zimi. Ipak, o njoj treba brinuti adekvatno.

Svetlost

Kako biste svoju biljku držali u uslovima najsličnijim njenim izvornim, možete da je stavite na jače, ali indirektno svetlo gde će biti nekoliko sati dnevno na suncu. Na primer, postavite je na prozor, a ne malo dalje od njega. I ova biljka, kao i druge, koristi sunčevu energiju za hranu, ali pošto su njeni listovi veći, biće joj potrebno više sunčeve svetlosti. Ako biljci počne da opada lišće, to je znak da joj treba još svetla, piše thesill.com.

Zalivanje

Zalivanje ove biljke zavisi od osvetljenja i temperature vašeg doma, ali to obično bude na svakih nedelju do dve dana. Kada se zemlja osuši, biljku dobro zalijte (količina vode treba da bude otprilike koliko je četvrtina zapremine saksije u kojoj se nalazi). Kada je sunce jače, češće zalivajte biljku i obrnuto.

Žuto lišće znak je prekomernog zalivanja, a suvo, uvijeno lišće znači da je fikusu potrebno više vode.

Vlažnost i temperatura

Normalna vlažnost u prostoriji će odgovarati ovom fikusu, ali veća vlaga će mu svakako dodatno prijati. Što se tiče temperature, ovoj biljci najviše odgovara raspon od 18 do 30 stepeni, što znači da joj nimalo neće smetati vaši radijatori u narednim mesecima.

Ipak, nemojte je držati suviše blizu grejnih tela. Pazite i da ne bude na direktnoj promaji.

Takođe, pazite i da vaša biljka bude van dometa kućnih lubimaca jer je otrovna za pse i mačke.

Uz dobru negu ova biljka može da naraste i preko metar i po, što će sigurno dati poseban šmek vašem domu.

BONUS VIDEO: Sadnja cveća u jesenjim i zimskim mesecima: Ove biljke možete da sadite kada padnu temperature

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram