Amarilis je najlepše zimsko cveće za kuću – ali morate ga pažljivo saditi

Foto: Wieslaw Jarek / Panthermedia / Profimedia

Najraskošnija sobna biljka.

Niko ne ostaje ravnodušan pred lepotom amarilisa – jer njegovi krupni cvetovi jarkih boja, u obliku trube, zaista su predivan vizuelni doživljaj kojeg se ne možete nagledati.

Možda ćete zbog njegovog čudesnog izgleda pomisliti kako jedna od najlepših sobnih biljaka i nije za vas, jer niste tako vešti s uzgojem ukrasnog zelenila. Ali, dobra vest je da je amarilis prilično nezahtevna biljka i da vam neće biti teško da je vam svake zime procveta i ulepšava vaš dom sve do kraja proleća, piše Living.

A ako sačuvate lukovicu, cvetaće nekoliko idućih zima. Vreme sadnje lukovica amarilisa je od sredine novembra do sredine februara – dakle, još ove sezone možete se okušati u njihovom uzgoju. I već nakon pet nedelja možete očekivati prve cvetove. Ako se to ne dogodi nakon navedenog vremenskog razdoblja – ne brinite jer nekada se dogodi i da se cvit pojavi osam nedelja posle sadnje.

Ukoliko ni tada ne bude naznaka cvetanja, uzrok može biti pogrešan način sadnje ili pak neadekvatni uslovi u kojem ste ga uzgajali. Amarilisu ne odgovara sadnja u preveliku i preduboku posudu. Prilikom sadnje lukovica ne bi trebalo da bude sasvim prekrivena zemljom, nego bi jedan njen deo trebao viriti iz nje.

Amarilis voli blago senovita, ali ne i previše topla mesta – idealna temperatura za njega je oko 15 stepeni Celzijusa, iako mu odmah nakon sađenja odgovara i da je toplije. Takođe, kada primetite da kreće cvetanje, stavite ga obavezno na prozor, i to, ako ste u prilici, na severnu stanu te malo obilnije zalivajte i to u tanjirić, a ne direktno u zemlju. Optimalna nega uključuje i redovnu prihranu – kada se pojave listovi, činite to jednom nedeljno.

***

BONUS VIDEO: Nega kože puževima

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram