Saveti dizajnerke da vaš mali stan prodiše i izgleda veće

Foto: Shutterstock

Kada zamišljamo idealan stan za život, sigurno ne zamišljamo nešto baš malo. Dizajnerka enterijera Sara Koprivica nam otkriva kako mali stan možemo učiniti vizuelno većim i prostranijim.

Opremanje malih stanova uvek nosi poseban izazov. Želimo da budemo praktični i uklopimo što više elemenata neophodnih za normalno svakodnevno funkcionisanje, a opet ne želimo da nam prostor izgleda tesno i prenatrpano.

Dizajnerka enterijera Sara Koprivica sa nama deli ključne stavke o kojima bismo trebali razmišljati i koje će nas voditi kroz uređenje ovakvih prostora. Ključ su: svetlost, boje, razmera, fluidnost, jednostavnost.

Izbor nameštaja

Kada birate namestaj za vaš mali stan, gledajte da izbegnete teške i raskošne komade koji „jedu“ prostor. Umesto toga neka vaš izbor bude jednostavniji nameštaj odignut od zemlje koji dozvoljava svetlosti i vazduhu da neometano protiču. Prozračnost možemo postići izborom staklenih trpezarijskih stolova, otvorenih polica ili konzolnih noćnih stočića. Mid-century fotelje, stolice i komode bi u ovom slučaju bile idealan izbor upravo zbog svog jednostavnog, vazdušastog i neopterecujućeg dizajna.

„Što se tiče drapera i zavesa, moj savet je da ih izbegnete u malim prostorima iz prostog razloga jer nam smanjuju dotok prirodnog svetla. Umesto toga razmislite o roletnama ili laganijim
mrežastim ili platnenim žaluzinama koje ce zaštititi vašu privatnost, ali ostaviti otvoren pogled ka spolja. Ukoliko ipak želite zavese neka to onda budu prozračni i svetli materijali kao što je npr. lan. Isto važi i za tepihe. Ako su vam neophodni, birajte manje formate u neutralnim i svetlim tonovima koji neće biti u prevelikom kontrastu sa podom i ostalim sadržajem prostorije”, savetuje Sara.

Organizacija prostora

U samoj organizaciji često pravimo greške tako što komade nameštaja (najčešće su to sofe) guramo do ivice zidova što ume poprilično da ograniči naše kretanje. Umesto toga slobodno odvojite sofu od zida i ostavite 60-ak cm za prolaz.

„Takođe, moj savet je da umesto što biste rasporedili nameštaj po čitavoj prostoriji, probate da ga grupišete u manje celine. Iznenadićete se kako ce prostorija izgledati drugačije i otvorenije. Ako baš niste fan jednostavnih komada i volite raskoš, možete ubaciti i glomazniju sofu, ali onda gledajte da u prostoru imate manji broj ostalih enterijerskih elemenata jer na taj način dobijate efekat urednosti i laganosti.”

Mnogo stvari i detalja ume lako da „uguši“ prostor. Ako imate umetnine koje ne znate kako da rasporedite, takođe gledajte da ih grupišete na jedan ili eventualno dva zida.

Boje

Boja u malim prostorima ima ključnu ulogu. Svima nam je već dobro poznato da je bela najbolji izbor kada želimo da nam prostor „diše“. Reflektuje svetlo, otvara i pojednostavljuje prostor i takođe je i najprijatnija za oko. Sa njom najbolje postižemo taj efekat prozračnosti.

„Međutim, nije uvek potrebno da sve oko nas bude belo da bismo ispunili zadatak i osećali se prijatno u malom stanu. Naš izbor mogu biti i neki svetli tonovi drugih mirnijih boja kao što su plava ili zelena, ali u tom slučaju treba da vodimo računa da se držimo palete različitih nijansi jedne iste boje za koju smo se opredelili. Jako je važno da ne pravimo velike kontraste i ne unosimo šarenilo jer to ometa fluidnost vizuelnog doživljaja prostora.“

Ako ne želite monotone bezlične zidove, možete se igrati naglašavanjem vertikale ili horizontale pomoću linija istih tonova. To je jedan od trikova koji navodi vaše oko da neometano putuje u jednom smeru i na taj način čini da prostor deluje veće.

Ogledala

Najbolji efekat vizuelnog širenja prostora ćemo postići ogledalima. Ona su „must“ u svakom malom stanu ili skučenoj prostoriji. Ogledala najbolje reflektuju svetlost i stvaraju
osećaj dubine i otvorenosti.

„Mnogi ljudi prave grešku time što grupišu više manjih ogledala, a zapravo najbolji efekat se postize jednim velikim u kritičnim delovima stana. Najidealnije je da njegova pozicija bude blizu izvora prirodnog svetla kako bi se ono sto bolje reflektovalo.”

Takođe, važno je i da pravilno odredite visinu na koju ćete ga okačiti. Najbolje da sredina ogledala bude u visini očiju prosečne osobe, a to je na oko 150cm od poda. Zajedno sa ostalim elementima koje imate okačene na zidu u istoj visini možete postići finu nit kontinuiteta i učiniti da vaš stan deluje prostranije.

***

Bonus video: Stvari koje često gubimo

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram