Neobično lepo cveće za dvorište koje svima uspeva

Dom i dizajn 27. sep 202110:12 > 17. nov 2021 09:21
Foto: Tim Gainey / Alamy / Alamy / Profimedia

Ukrasni luk (rod Allium) pripada vrsti bilja koja s lakoćom uspeva u dvorištu, ali iznenađujuće, nije tako popularan izbor i često se zaobilazi. Jesen je idealno vreme za sadnju ove prelepe biljke.

Cvet ukrasnog luka se sastoji od brojnih sitnih zvezdastih cvetova koji se javljaju u junu i julu, piše Living.hr.

Osim impresivne glave cveta, ukrasni luk takođe osvaja svojim dugačkim zelenim ukrasnim listovima koji će zablistati i biti kruna vašeg uređenja dvorišta.

Rod allium obuhvata oko 500 vrsta: reč je o paleti divno cvetajućeg lukovičastog bilja, među kojem se ističe Allium giganteum kao jedna je od najvećih vrsta ukrasnih lukova. Može narasti od 80 cm pa sve do dva metra u visinu!

Veliki plavozeleni listovi ove biljke niču u proleće, ali do cvetanja većim delom uvenu.

Među popularnijim vrstama je i Allium Millennium, kojeg krase ružičasti loptasti cvetovi. Oni su nešto niži od giganteuma: doseđu između 60 i 120 cm.

Ako ste pomislili da zbog imena ima nekakve veze s „običnim“ lukom, prevarili ste se. Ukrasni je luk divnog, slatkog mirisa, a cvetovi mogu biti bele, plave, ljubičaste, ružičaste i žute boje.

Lukovice sadite u jesen, pre nego što se tlo smrzne. Kako vole sunce, posadite ih na južnoj strani dvorišta ili tamo gde je uglavnom sunčano i to na 20 cm dubine. Potrebno je dodati đubrivo prilikom sadnje kao i jednom godišnje, u proleće. Tlo neka bude dobro drenirano, a kako se radi o višegodišnjoj biljci, ostavite je na miru i sama će se raširiti u dvorištu.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram