Najlepše ideje za uređenje dvorišta

Foto: Shutterstock

Dvorišta su naše oaze mira i mesto na kom stres nestaje, zato je uređenje ovih prostora od presudne važnosti za harmoniju čitavog doma. Ideje za uređenje dvorišta su brojne – treba da prepoznate koji stil najbolje odgovara veličini i tipu vašeg dvorišta, kao i da definišete svoj budžet.

Sređivanje vašeg dvorišta ne mora da bude mukotrpno ni papreno, jer postoji dosta ideja za uređenje koje možemo da uradimo sami.

Donosimo vam najlepše predloge za uređenje dvorišta na moderan način, ali i one za pristupačni dekor za dvorište koji možete i sami da napravite.

Moderno uređenje dvorišta

Ideje za dvorište od drveta

Drvene palube (deking) su moderan način uređivanja dvorišta. Najčešće se prave od tikovine, a prilikom postavljanja brodskog poda jako je važna potkonstrukcija. Ova ideja za uređenje dvorišta uneće toplinu u svaki prostor.

Foto: Shutterstock

Drvene krovne vrtne konstrukcije su lep ukras dvorištu i efektno menjaju pejzaž. Senici ili pergole od drveta su tradicionalne ideje za uređenje dvorišta. Praktični su, pružaju zaštitu od sunca i mesto za uživanje i odmor.

Foto: Shutterstock

Drvena veranda je još jedna klasična ideja za uređenje dvorišta – ne postoji praktičniji način da dobijete prostor u kom možete postaviti i trepezariju tokom letnjih meseci.

Foto: Shutterstock

Uređenje dvorišta sa bazenom

Najluksuznija ideja za uređenje dvorišta svakako je izgradnja bazena. Treba odabrati osunčani deo dvorišta, voditi računa da drveće ne bude u blizini, dok je uvek pametno opredeliti se za veće bazene.

Foto: Shutterstock

Postoje betonski i lajnerski bazeni, a važno je i uređenje područja oko bazena. Kamen ili šljunak su najpopularnije ideje za uređenje dvorišta sa bazenom, ali i drvene palube izgledaće jako efektno.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Linija zimzelenog grmlja je takođe lep izbor da uređenje dvorišta sa bazenom. Tropske biljke i male palme mogu se staviti u velike saksije i razmaknuti oko bazena za brzo uređenje pejzaža. Sadnice možete uneti unutra tokom zimskih meseci.

Foto: Shutterstock

Uređenje dvorišta sa betonskim kockama

Betonske kocke su odlična ideja za uređenje dvorišta jer su jeftinije od kamenih, trajaće dugo i dolaze u raznim oblicima i stilovima.

Foto: Shutterstock

Ideje za uređenje dvorišta sa betonskim kockama uključuju pravljenje staze zanimljivog oblika preko travnjaka ili stvaranje „ostrva“ na kojem možemo postaviti baštensku garnituru.

Foto: Shutterstock

Ideje za dvorište za decu

Ideje za uređenje dvorišta koje će deci biti veoma zabavno su brojne, a sve zavisi od uzrasta dece. Za mališane je jedna od ideja za uređenje dvorišta napraviti rupu sa peskom, tako što na kvadratnoj površini iskopamo zemlju, rupu obložimo i napunimo peskom.

Foto: Shutterstock

Ljuljaške, male tobogane i tramboline je takođe lako postaviti u dvorište, a sigurno će doneti mnogo zabave deci.

Foto: Shutterstock

Ideje za uređenje dvorišta kojoj će deca dosta obradovati svakako su kućice – na zemlji ili čak drvetu. Na zemlji ih možete postaviti na željeno mesto, dok je za kućice na drvetu potrebna odgovarajuća krošnja, kao i više vremena i znanja.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Ideje za jeftino uređenje dvorišta

Ideje za uređenje dvorišta cvećem

Osim travnjaka i žive ograde, ništa ne može da bude bolja ideja za uređenje dvorišta od cveća. Kako biste postigli raskošan izgled dvorišta tokom cele godine, pri sadnji kombinujte biljke koje cvetaju više godina i to u različita godišnja doba. Takve biljke su sedumi, begonija, petunija – ali i lekovito bilje poput lavande ili žalfije.

Ruže i dalije su elegantne ideje za uređenje dvorišta – ružičnjak se sadi na sunčanoj strani dvorišta, po mogućustvu zaštićenoj od vetra. Treba ga redovno okopavati, đubriti i sušnom periodu zalivati.

Foto: Shutterstock

Ideje za dvorište od kamena

Od sitnog kamenja možete napraviti stazicu kroz dvorište.

Foto: Shutterstock

Krupnim kamenjem možete uokviriti postojeću stazu ili ograditi mesta na kojima ste zasadili nisko rastinje ili cveće – što je korisna ideja za jeftino uređenje dvorišta.

Foto: Shutterstock

Ideje za dvorište od gume

Stare gume mogu se izrezati na više načina tako da postanu saksije za cveće. Savet je da se obavezno prefarbaju kako bi izgledale lepše.

Foto: Shutterstock

Odlična ideja za jeftino uređenje dvorišta je i viseća guma za cvećem – prosto, ofarbajte je, pretvorite u saksiju i okačite na zid ili drvo.

Foto: Shutterstock

Ideje za dvorište od cigle

Cigle su pogodne za realizovanje raznih ideja za uređenje dvorišta. Od cigli možete napraviti okvire za biljke – poigrajte se sa oblicima.

Foto: Shutterstock

Ideja za dvorište od cigle je naravno pravljenje staze, što je jeftina i laka opcija.

Foto: Shutterstock

Ako u dvorištu imate drvo, dobra ideja za jeftino uređenje je da napravite prsten oko stabla. Još jedna odlična ideja za dvorište od cigle je pravljenje malog mesta za loženje vatre – iskopajte rupu i obložite je ciglama.

Foto: Shutterstock

Ideje za dvorište od paleta

Palete su neiscrpan izvor ideja za jefitno uređenje dvorišta. Laka ideja je da ih pretvorite u mesto za cveće – tako što ih okačite na zid. Dodatno ćete ih ulepšati ako ih prefarbate jarkim bojama.

Foto: Shutterstock

Poznato je da se od paleta može praviti baštenski nameštaj. Ideje za dvorište od paleta uključuju malo majstorije u stolarstvu – pa od njih možete dobiti stočić, klupicu ili čak ljuljašku.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Saveti za uređenje malog dvorišta

Ako imate mali prostor, ideje za uređenje dvorišta fokusiraju se na funkcionalnost. Razmislite šta vam je zaista potrebno i šta ćete od nameštaja najviše korstiti. Odaberite stolice koje se mogu sklopiti i sto koji može imati više namena. Ako ogradite malo dvorište, dobićete poželjan efekat ušuškanosti.

Ideje za uređenje malog dvorišta uključuju i postavljanje biljki vertikalno – kačenjem na paletu ili gumu, na primer. Malo dvorište možete oplemeniti fokusiranjem na pod – popločajte ga životipsnim kamenjem ili obojenim ciglama. Neka dekor u vidu jastučića bude smelih boja.

Foto: Shutterstock

Najvažniji saveti za uređenje dvorišta

Ideje za uređenje dvorišta su brojne, tako da dobro razmislite koji materijali su vam pristupačni i najlakši za održavanje.

Ostrva od drveta, betona ili cigli na kojima ćete postaviti baštensku garnituru će tranformisati svako dvorište – a veranda, senik ili bazen su svakako investicije na kojima ćete biti zahvalni čitavog života.

Kakvo god dvorište da imate, jako je važno da bude zeleno. Potrudite se da održavate travnjak i obavezno zasadite različite biljke. Nema boljeg dekora od onog koji nam pruža priroda.

***

Bonus video: Kružne zgrade u Rusiji

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram