Puzavica koja raste brzo – a teško ju je ubiti

Foto: Shutterstock

Ukoliko vam baš ne ide od ruke da biljke održite u životu, ali ipak želite zelenilo u svom domu, idealna vrsta za početnike je zlatna puzavica, poznata i kao đavolji bršljan. Izgleda atraktivno, a lako se održava.

Zlatna puzavica pripada porodici biljaka koje se lako uzgajaju, piše Tportal.

Poreklom iz Okeanije, ova biljka srcolikih listova penje se uz stabla, stvara pokrivač na tlu i može da raste od 1,5 do 3 metra – i tako postane impresivan ukras u vašem domu.

Poznata je po tome što stvara obilje mramornog lišća i proteže se kroz čitav prostor. Nije otporna na mraz i hladne zimske temperature, a najbolje raste na temperaturama između 18 i 22 stepeni.

Odlično uspeva u zatvorenom prostoru tokom cele godine, a uzgajana u pravilnim uslovima može godišnje da naraste i do 30 cm, kreirajući prekrasnu strukturu u obliku vinove loze koja se lako penje uz police.

Unosi u svaki enterijer svežinu i zelenilo. Osim jednostavnog uzgoja, ovu biljku odlikuje još jedna sjajna karakteristika: uklanjanja štetne toksine u vazduhu rostorije, kao što su formaldehid, trikloreten, ksilen i benzen.

Zlatnoj puzavici treba puno hrane pa je sasvim dovoljno jednom u mesec ili dva dodati prehranu za sobno bilje. Stručnjaci zapreporučuju da je presadite svakoga proleća u veću saksiju, a vrlo je važno odabrati onu s drenažnim otvorima na dnu.

Prema rečima stručnjaka, lakše podnosi sušu nego višak vode. Čak možete pustiti da lišće počne malo da vene, a tek ga nakon toga zaliti. Nemojte dopustiti da se lišće smežura i pratite biljku: kada vidite da se lišće počinje da se savija, vreme je za zalivanje.

Ako se prostorija nalazi na osunčanoj strani pa je temperatura veća od 18 stepeni, potrebno je osigurati dodatnu količinu vlage. Osim toga, ako listovi počnu da poprimaju smeđu boju, biljku prskajte vodom.

Izbegavajte da je držite na direktnom suncu – u redu je zraci dodiruju lišće, ali treba izbegavati izloženost biljke svetlosti koja dopire kroz prozor.

***

Bonus video: Sirova ishrana

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram